Penne ze szparagami i chrupiącą szynką – przepis Magdy Gessler z 3. odcinka "Magda gotuje Internet"

Magda gotuje Internet 2: Penne ze szparagami i szynką
Magda gotuje Internet 2: Penne ze szparagami i szynką
W 3. odcinku "Magda gotuje Internet" Magda Gessler serwuje danie, które idealnie wpisuje się w smak wiosny – penne ze szparagami i chrupiącą szynką pieprzową. To połączenie kremowego sosu na bazie białych szparagów, parmezanu i śmietany z makaronem oraz smażoną, panierowaną szynką. Danie lekkie, a jednocześnie pełne wyrazistego smaku.
Kluczowe fakty:
  • Jak przygotować penne ze szparagami i szynką - przepis?
  • Kiedy i gdzie oglądać 2. sezon "Magda gotuje Internet"?

"Magda gotuje Internet 2" odc. 3. Penne ze szparagami i szynką według Magdy Gessler

  • Składniki: 
  • · białe szparagi 6 szt.
  • · masło 0,2 kg
  • · sól
  • · cukier
  • · biały por
  • · makaron penne 0,4 kg
  • · gęsta śmietana 0,3 l
  • · sok z cytryny
  • · parmezan 0,15 kg
  • · gałka muszkatołowa świeżo tarta
  • · szerokie plastry szynki 0,2 kg
  • · bułka tarta 0,2 kg
  • · mąka 0,05 kg
  • · jajko 2 szt.
  • · szczypiorek
Magda gotuje Internet 2: Penne ze szparagami i szynką
Magda gotuje Internet 2: Penne ze szparagami i szynką

Jak przygotować penne ze szparagami i szynką krok po kroku?

1. Gotowanie szparagów: Obrane białe szparagi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła i odrobiny cukru – aż będą miękkie, ale jędrne. Z tej samej wody korzystamy do ugotowania makaronu penne al dente.

2. Sos szparagowy: Większość ugotowanych szparagów przecieramy przez sito (lub blendujemy). Do purée dodajemy sól, śmietanę, kilka kropel soku z cytryny i szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej. Podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy parmezan i mieszamy, aż sos zgęstnieje.

3. Szynka: Plastry szynki panierujemy (najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej), a następnie smażymy na złoto, aż będą chrupiące. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.

4. Czubki szparagów: Zostawione końcówki (czubki) szparagów podsmażamy delikatnie z odrobiną masła, wody, soli i cukru – tak, by się skarmelizowały i lekko zmiękły.

5. Składanie dania: Makaron mieszamy z sosem szparagowym, dodajemy skarmelizowane czubki szparagów, posiekany szczypiorek i kawałki smażonej szynki.

6. Serwowanie: Danie podajemy na ciepło, najlepiej na dużym talerzu, dekorując dodatkową porcją szczypiorku i startym parmezanem.

Magda gotuje Internet 2: Penne ze szparagami i szynką
Magda gotuje Internet 2: Penne ze szparagami i szynką
Magda gotuje Internet 2: Penne ze szparagami i szynką
Magda gotuje Internet 2: Penne ze szparagami i szynką

"Magda gotuje Internet" 2: Kiedy i gdzie oglądać program?

Po ogromnym sukcesie pierwszego sezonu, który podbił serca widzów, Magda Gessler powraca jako gospodyni talk-show TVN – „Magda gotuje Internet”. W nowej odsłonie ponownie zaprosi do swojego domu wyjątkowych gości – znanych z pierwszych stron gazet i portali internetowych – by z charakterystyczną dla siebie szczerością i bezkompromisowością zadać im pytania, których wcześniej nie słyszeli. 

Magda Gessler to najpopularniejsze nazwisko ostatnich lat w polskich mediach. Osobowość telewizyjna, restauratorka, kreatorka smaku i stylu. Bezkompromisowa i charyzmatyczna. Miłośniczka dalekich podróży, muzyki, kolorów oraz mody, ale przede wszystkim dobrego jedzenia i szczerych rozmów z ludźmi. Widzowie pokochali ją za ognisty temperament, dystans do siebie oraz wrażliwość na krzywdę innych. 

Magda Gessler zna świat show-biznesu i Internetu od kuchni, nie boi się mówić co myśli i chętnie używa social mediów w swoim nietuzinkowym stylu. Przede wszystkim walczy jednak z hejtem oraz nietolerancją. Dlatego podczas swojego programu pozwoli zaproszonym gościom zdementować, odpowiedzieć i rozprawić się z krążącymi w Internecie plotkami na ich temat! Joanna Brodzik, Marta Wierzbicka, czy Sandra Hajduk-Popińska – staną w ogniu pytań widzów, którzy dzięki social mediom, będą mogli je zadawać. 

Magda gotuje Internet 2, odcinek 2
Magda gotuje Internet 2, odcinek 2

Oglądaj w niedzielę o godz. 11:30 w TVN!