Wytrawna tartoletka nadziana jałowcowym fondue z ostrygą z kurczaka i smardzami. Smacznego!!!

MasterChef
MasterChef
W drugiej części odcinka uczestnicy pod czujnym okiem mistrza kulinarnego, Rafała Zaręby,musieli stworzyć wyjątkowe danie, w którym kluczowym składnikiem był ser.
MasterChef
MasterChef
  • Tartoletka:
    • Składniki:
      • Mąka pszenna „450” - 88g
        • Mąka migdałowa - 20g (+ 10g do podsypywania)
          • Zimne masło - 22g
            • Woda – 38g
              • Sól - 2g
                • Tłuszcz w spray’u
                  • Wykonanie:
                    •      1. Masło kroimy w drobną kostkę.
                      •      2. 2/3 mąki migdałowej oraz pozostałe składniki wyrabiamy na jednolite ciasto, następnie foliujemy/schładzamy.
                        • 3. Foremki do tartoletek wykładamy dnem do góry, a następnie spray’ujemy delikatnie tłuszczem.
                          • 4. Ciasto należy cienko rozwałkować, w międzyczasie podsypywać mąką migdałową.
                            • 5. Z płatów ciasta wykrawamy kręgi, które następnie wykładamy na foremki - lekko dociskamy aby osiągnęły pożądany kształt.
                              • 6. Tartoletki wypiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 180st. C przez ok. 15 minut.
                                • https://pl.gorenje.com/
                                  • Fondue:
                                    • Składniki:
                                      • Ser Gruyere - 100g
                                        • Ser Bursztyn 24-miesięczny
                                          • Śmietanka 30% - 100g
                                            • Cydr - 70g
                                              • Ziarno jałowca – 1 jagoda
                                                • Sól himalajska – do smaku
                                                  • Skrobia ziemniaczana - 5g
                                                    • https://www.makro.pl/
                                                      • Wykonanie:
                                                        • 1 W rondelku zagotowujemy cydr i utarty jałowiec. W międzyczasie ścieramy na tarce ser Gruyere (duże oczka) i Bursztyn (małe oczka).
                                                          • 2 Starty ser oprószamy skrobią i dokładnie mieszamy.
                                                            • 3 Do gorącego płynu dodajemy etapami ser i stale, delikatnie mieszamy, w celu jego całkowitego rozpuszczenia.
                                                              • 4 Następnie dodajemy śmietankę.
                                                                • 5 Doprawiamy solą himalajską i świeżo tartą gałką muszkatołową.
                                                                  • Chips z kurczaka:
                                                                    • Składniki:
                                                                      • Spieczone skóry z kurczaka - 100g
                                                                        • Wywar drobiowy - 280g
                                                                          • Mąka z tapioki - 110g
                                                                            • Wykonanie:
                                                                              • 1 Skóry z kurczaka wraz z mąką z tapioki miksujemy w wywarze na gładką masę.
                                                                                • 2 Powstałą masę przecedzamy przez gęste sito i pozostawiamy na 10 minut.
                                                                                  • 3 Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu, a następnie wylewamy porcję masy i cienko rozsmarowujemy.
                                                                                    • 4 Kiedy chips jest zapieczony, ściągamy go z patelni i wykrawamy odpowiedni kształt.
                                                                                      • Dodatki z patelni:
                                                                                        • Składniki:
                                                                                          • Mięsień ostrygowy z kurczaka – 2 szt.
                                                                                            • Smardze- 2-3 szt.
                                                                                              • Masło klarowane - 20g
                                                                                                • Główki szparagów - 2 szt.
                                                                                                  • Sól i pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                      • 1 Na rozgrzanym maśle smażymy kurczaka ok. 2min.
                                                                                                        • 2 Następnie dodajemy szparagi a po 1 minucie smardze
                                                                                                          • 3 Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem
                                                                                                            • Wykończenie
                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                • Tartoletka - 3 szt.
                                                                                                                  • Fondue
                                                                                                                    • Ostryga z kurczaka ze smardzami i szparagami
                                                                                                                      • Chips z kurczaka - 3 szt.
                                                                                                                        • Bazylia grecka – kilka szczytów
                                                                                                                          • Kwiaty szczypiorku - 3 szt.
                                                                                                                            • Podanie:
                                                                                                                              • 1 Do tartoletki wlewamy fondue, tak aby pozostał ok. 2mm rant.
                                                                                                                                • 2 Na tartoletkę z fondue wykładamy chips z kurczaka.
                                                                                                                                  • 3 Na chips wykładamy usmażone smardze z ostrygami z kurczaka i szparagami.
                                                                                                                                    • 4 Dekorujemy danie kilkoma listkami świeżych ziół.
                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości