Wytrawna tartoletka nadziana jałowcowym fondue z ostrygą z kurczaka i smardzami. Smacznego!!!

MasterChef
MasterChef
W drugiej części odcinka uczestnicy pod czujnym okiem mistrza kulinarnego, Rafała Zaręby,musieli stworzyć wyjątkowe danie, w którym kluczowym składnikiem był ser.
MasterChef
MasterChef
  • Tartoletka:
  • Składniki:
  • Mąka pszenna „450” - 88g
  • Mąka migdałowa - 20g (+ 10g do podsypywania)
  • Zimne masło - 22g
  • Woda – 38g
  • Sól - 2g
  • Tłuszcz w spray’u
  • Wykonanie:
  •      1. Masło kroimy w drobną kostkę.
  •      2. 2/3 mąki migdałowej oraz pozostałe składniki wyrabiamy na jednolite ciasto, następnie foliujemy/schładzamy.
  • 3. Foremki do tartoletek wykładamy dnem do góry, a następnie spray’ujemy delikatnie tłuszczem.
  • 4. Ciasto należy cienko rozwałkować, w międzyczasie podsypywać mąką migdałową.
  • 5. Z płatów ciasta wykrawamy kręgi, które następnie wykładamy na foremki - lekko dociskamy aby osiągnęły pożądany kształt.
  • 6. Tartoletki wypiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 180st. C przez ok. 15 minut.
  • https://pl.gorenje.com/
  • Fondue:
  • Składniki:
  • Ser Gruyere - 100g
  • Ser Bursztyn 24-miesięczny
  • Śmietanka 30% - 100g
  • Cydr - 70g
  • Ziarno jałowca – 1 jagoda
  • Sól himalajska – do smaku
  • Skrobia ziemniaczana - 5g
  • https://www.makro.pl/
  • Wykonanie:
  • 1 W rondelku zagotowujemy cydr i utarty jałowiec. W międzyczasie ścieramy na tarce ser Gruyere (duże oczka) i Bursztyn (małe oczka).
  • 2 Starty ser oprószamy skrobią i dokładnie mieszamy.
  • 3 Do gorącego płynu dodajemy etapami ser i stale, delikatnie mieszamy, w celu jego całkowitego rozpuszczenia.
  • 4 Następnie dodajemy śmietankę.
  • 5 Doprawiamy solą himalajską i świeżo tartą gałką muszkatołową.
  • Chips z kurczaka:
  • Składniki:
  • Spieczone skóry z kurczaka - 100g
  • Wywar drobiowy - 280g
  • Mąka z tapioki - 110g
  • Wykonanie:
  • 1 Skóry z kurczaka wraz z mąką z tapioki miksujemy w wywarze na gładką masę.
  • 2 Powstałą masę przecedzamy przez gęste sito i pozostawiamy na 10 minut.
  • 3 Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu, a następnie wylewamy porcję masy i cienko rozsmarowujemy.
  • 4 Kiedy chips jest zapieczony, ściągamy go z patelni i wykrawamy odpowiedni kształt.
  • Dodatki z patelni:
  • Składniki:
  • Mięsień ostrygowy z kurczaka – 2 szt.
  • Smardze- 2-3 szt.
  • Masło klarowane - 20g
  • Główki szparagów - 2 szt.
  • Sól i pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
  • Wykonanie:
  • 1 Na rozgrzanym maśle smażymy kurczaka ok. 2min.
  • 2 Następnie dodajemy szparagi a po 1 minucie smardze
  • 3 Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem
  • Wykończenie
  • Składniki:
  • Tartoletka - 3 szt.
  • Fondue
  • Ostryga z kurczaka ze smardzami i szparagami
  • Chips z kurczaka - 3 szt.
  • Bazylia grecka – kilka szczytów
  • Kwiaty szczypiorku - 3 szt.
  • Podanie:
  • 1 Do tartoletki wlewamy fondue, tak aby pozostał ok. 2mm rant.
  • 2 Na tartoletkę z fondue wykładamy chips z kurczaka.
  • 3 Na chips wykładamy usmażone smardze z ostrygami z kurczaka i szparagami.
  • 4 Dekorujemy danie kilkoma listkami świeżych ziół.
podziel się:

Pozostałe wiadomości