- Tartoletka:
- Składniki:
- Mąka pszenna „450” - 88g
- Mąka migdałowa - 20g (+ 10g do podsypywania)
- Zimne masło - 22g
- Woda – 38g
- Sól - 2g
- Tłuszcz w spray’u
- Wykonanie:
- 1. Masło kroimy w drobną kostkę.
- 2. 2/3 mąki migdałowej oraz pozostałe składniki wyrabiamy na jednolite ciasto, następnie foliujemy/schładzamy.
- 3. Foremki do tartoletek wykładamy dnem do góry, a następnie spray’ujemy delikatnie tłuszczem.
- 4. Ciasto należy cienko rozwałkować, w międzyczasie podsypywać mąką migdałową.
- 5. Z płatów ciasta wykrawamy kręgi, które następnie wykładamy na foremki - lekko dociskamy aby osiągnęły pożądany kształt.
- 6. Tartoletki wypiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 180st. C przez ok. 15 minut.
- https://pl.gorenje.com/
- Fondue:
- Składniki:
- Ser Gruyere - 100g
- Ser Bursztyn 24-miesięczny
- Śmietanka 30% - 100g
- Cydr - 70g
- Ziarno jałowca – 1 jagoda
- Sól himalajska – do smaku
- Skrobia ziemniaczana - 5g
- https://www.makro.pl/
- Wykonanie:
- 1 W rondelku zagotowujemy cydr i utarty jałowiec. W międzyczasie ścieramy na tarce ser Gruyere (duże oczka) i Bursztyn (małe oczka).
- 2 Starty ser oprószamy skrobią i dokładnie mieszamy.
- 3 Do gorącego płynu dodajemy etapami ser i stale, delikatnie mieszamy, w celu jego całkowitego rozpuszczenia.
- 4 Następnie dodajemy śmietankę.
- 5 Doprawiamy solą himalajską i świeżo tartą gałką muszkatołową.
- Chips z kurczaka:
- Składniki:
- Spieczone skóry z kurczaka - 100g
- Wywar drobiowy - 280g
- Mąka z tapioki - 110g
- Wykonanie:
- 1 Skóry z kurczaka wraz z mąką z tapioki miksujemy w wywarze na gładką masę.
- 2 Powstałą masę przecedzamy przez gęste sito i pozostawiamy na 10 minut.
- 3 Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu, a następnie wylewamy porcję masy i cienko rozsmarowujemy.
- 4 Kiedy chips jest zapieczony, ściągamy go z patelni i wykrawamy odpowiedni kształt.
- Dodatki z patelni:
- Składniki:
- Mięsień ostrygowy z kurczaka – 2 szt.
- Smardze- 2-3 szt.
- Masło klarowane - 20g
- Główki szparagów - 2 szt.
- Sól i pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
- Wykonanie:
- 1 Na rozgrzanym maśle smażymy kurczaka ok. 2min.
- 2 Następnie dodajemy szparagi a po 1 minucie smardze
- 3 Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem
- Wykończenie
- Składniki:
- Tartoletka - 3 szt.
- Fondue
- Ostryga z kurczaka ze smardzami i szparagami
- Chips z kurczaka - 3 szt.
- Bazylia grecka – kilka szczytów
- Kwiaty szczypiorku - 3 szt.
- Podanie:
- 1 Do tartoletki wlewamy fondue, tak aby pozostał ok. 2mm rant.
- 2 Na tartoletkę z fondue wykładamy chips z kurczaka.
- 3 Na chips wykładamy usmażone smardze z ostrygami z kurczaka i szparagami.
- 4 Dekorujemy danie kilkoma listkami świeżych ziół.
podziel się: