- 250 g masła
- Pół szklanki cukru bądź ksylitolu
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 2 cytryna albo 3 limonki, bądź 1,5 pomarańczy.
- Cukier puder do posypania
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając pojedynczo dodawać jajka. Gdy masa będzie jednolita dodać połowę mąki i zmiksować. Dodać sok wyciśnięty oraz starta skórkę z wybranych owoców. Miksować do połączenia soku z masą. Dodać drugą połowę maki i proszek do pieczenia. Miksować. Ciasto przelać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 170 stopniach 50 minut do tzw. suchego patyczka. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Opcjonalnie polewą bądź lukrem.
UWAGA: Cytrusy sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na tarce. Można do ciasta z cytryną dodać pół szklanki maku.
Zobacz też:
podziel się: