- Jak przygotować bałkańską zupę - przepis?
- Kiedy i gdzie oglądać 2. sezon "Magda gotuje Internet"?
Bałkańska zupa jogurtowa z klopsikami według Magdy Gessler
- Wywar z baraniny:
- Baranina (kark lub udziec) 0,5 kg Seler korzeniowy 0,3 kg Warzywa korzenne (np. marchew 0,2 kg pietruszka 0,2 kg) Seler naciowy (cały, do nadania świeżości) 1szt. Garść ryżu (do zagęszczenia wywaru) 0,1kg
- Pulpeciki:
- Mielone mięso z łopatki 0,2 kg Mielone mięso ze schabu 0,2 kg Ryż 4 łyżki Jajka 3 szt. Bułka namoczona w mleku 1 szt. Bułka tarta 0,15 kg Świeża posiekana mięta - garść Czosnek 3 ząbki Cebula 1szt. Sól Cząber Majeranek Tymianek Tłusta śmietana 36% 0,05 l Mąka (do obtaczania pulpecików)
- Do zabielenia zupy:
- Śmietanka 0,15 l Sok z cytryny 0,1l Żółtka jaj 4 szt. Jogurt bałkański 0,15 kg
Czytaj więcej: "Magda gotuje Internet". Jessica Mercedes musiała sama opłacić czesne w gimnazjum
Jak przygotować bałkańską zupę krok po kroku?
1. Gotujemy wywar
W dużym garnku gotujemy baraninę razem z warzywami korzeniowymi i selerem naciowym. Gotujemy długo, powoli – aż mięso będzie miękkie, a wywar nabierze głębokiego aromatu. Na koniec dodajemy garść ryżu – by delikatnie zagęścić bazę zupy.
2. Przygotowujemy mięso na pulpeciki W misce łączymy mielone mięso z łopatki i schabu. Dodajemy 4 łyżki ryżu, 3 jajka, namoczoną w mleku bułkę, bułkę tartą, posiekaną cebulę oraz garść świeżej mięty. W moździerzu ucieramy czosnek z solą, szczyptą cząbru i majeranku. Wrzucamy wszystko do mięsa. Zagniatamy farsz, dodając tymianek i sól do smaku. Na końcu wlewamy odrobinę tłustej śmietany – dla delikatności. Wilgotnymi dłońmi formujemy pulpeciki i… ''organizujemy im wyścigi w mące'' – czyli lekko obtaczamy je w mące, by nie rozpadły się w zupie.
3. Gotujemy pulpeciki
Do wcześniej przygotowanego, gorącego wywaru wrzucamy delikatnie uformowane klopsiki. Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż będą miękkie.
4. Zabielamy zupę W osobnej misce mieszamy: śmietankę 36%, jogurt bałkański, sok z cytryny i żółtka. Aby masa się nie zwarzyła, hartujemy ją – czyli powoli wlewamy do niej gorący wywar, cały czas ubijając. Następnie wlewamy wszystko do zupy, mieszając dokładnie, ale delikatnie. Już nie gotujemy – tylko podgrzewamy.
5. Podajemy z uśmiechem Zupę podajemy gorącą, z pulpecikami w kremowym, pachnącym wywarze. Smacznego!
"Magda gotuje Internet" 2: Kiedy i gdzie oglądać program?
Po ogromnym sukcesie pierwszego sezonu, który podbił serca widzów, Magda Gessler powraca jako gospodyni talk-show TVN – „Magda gotuje Internet”. W nowej odsłonie ponownie zaprosi do swojego domu wyjątkowych gości – znanych z pierwszych stron gazet i portali internetowych – by z charakterystyczną dla siebie szczerością i bezkompromisowością zadać im pytania, których wcześniej nie słyszeli.
Magda Gessler to najpopularniejsze nazwisko ostatnich lat w polskich mediach. Osobowość telewizyjna, restauratorka, kreatorka smaku i stylu. Bezkompromisowa i charyzmatyczna. Miłośniczka dalekich podróży, muzyki, kolorów oraz mody, ale przede wszystkim dobrego jedzenia i szczerych rozmów z ludźmi. Widzowie pokochali ją za ognisty temperament, dystans do siebie oraz wrażliwość na krzywdę innych.
Magda Gessler zna świat show-biznesu i Internetu od kuchni, nie boi się mówić co myśli i chętnie używa social mediów w swoim nietuzinkowym stylu. Przede wszystkim walczy jednak z hejtem oraz nietolerancją. Dlatego podczas swojego programu pozwoli zaproszonym gościom zdementować, odpowiedzieć i rozprawić się z krążącymi w Internecie plotkami na ich temat! Joanna Brodzik, Marta Wierzbicka, czy Sandra Hajduk-Popińska – staną w ogniu pytań widzów, którzy dzięki social mediom, będą mogli je zadawać.
Oglądaj w niedzielę o godz. 11:30 w TVN!
Autorka/Autor: Kinga Rysula