- 250 g białej czekolady
- 3 łyżeczki kawy
- 120 ml mleka
- 250 ml śmietanki 36%
- 2 białka Dodatkowo:
- 50 g białej czekolady,
- orzechy laskowe do dekoracji (oczywiście pomijamy je w wersji dla alergików)
Jajka polewamy wrzątkiem i wybijamy białka. Do rondelka wkładamy połamaną czekoladę, dodajemy mleko oraz kawę. Rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Białka również ubijamy na sztywno. Do przestudzonej czekolady z kawą dodajemy połowę ubitej śmietanki i połowę ubitych białek. Bardzo delikatnie mieszamy masę, aby nie naruszyć struktury. Dodajemy drugą połowę białek i śmietanki i ponownie delikatnie mieszamy. Mus przekładamy do miseczek i chłodzimy w lodówce. Białą czekoladę rozpuszczamy, wkładamy do woreczka, odcinamy róg woreczka i wyciskamy różne ozdoby na papierze do pieczenia. Posypujemy kawą i wkładamy do lodówki, aby stężało.
podziel się: