Monika i Arkadiusz: Mocny, słodki kopniak, czyli krem kawowy na bazie białej czekolady

Mocny, słodki kopniak
Mocny, słodki kopniak
Składniki:
  • 250 g białej czekolady
  • 3 łyżeczki kawy
  • 120 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 2 białka Dodatkowo:
  • 50 g białej czekolady,
  • orzechy laskowe do dekoracji (oczywiście pomijamy je w wersji dla alergików)
Przygotowanie:

Jajka polewamy wrzątkiem i wybijamy białka. Do rondelka wkładamy połamaną czekoladę, dodajemy mleko oraz kawę. Rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Białka również ubijamy na sztywno. Do przestudzonej czekolady z kawą dodajemy połowę ubitej śmietanki i połowę ubitych białek. Bardzo delikatnie mieszamy masę, aby nie naruszyć struktury. Dodajemy drugą połowę białek i śmietanki i ponownie delikatnie mieszamy. Mus przekładamy do miseczek i chłodzimy w lodówce. Białą czekoladę rozpuszczamy, wkładamy do woreczka, odcinamy róg woreczka i wyciskamy różne ozdoby na papierze do pieczenia. Posypujemy kawą i wkładamy do lodówki, aby stężało.  

Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
+12
Zobacz galerię
podziel się:

Pozostałe wiadomości