Monika i Arkadiusz: Mocny ferment, czyli miso

Ostry ferment
Ostry ferment
Składniki na bulion dashi:
  • ok. 30 cm kawałek kombu 30 g płatków katsuobushi
Przygotowanie:

Namaczamy kombu w wodzie przez ok. 3 h. Następnie zagotowujemy. Gdy bulion zacznie się gotować, wyjmujemy kombu i zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy katsuobushi i czekamy, aż płatki opadną na dno. Trzeba dać im chwilę dla wydobycia esencji. Następnie odcedzamy wywar przez sitko i gotowe.

Składniki na miso-shiru:
  • bulion dashi z przepisu powyżej kilka łyżek pasty miso (wedle uznania)
  • wodorosty wakame
  • 1 opakowanie wędzonego tofu
  • cebula dymka / szczypior
  • grzyby mun
  • grzyby shitake
  • 1 szt. kapusty pak choi
  • czarny sezam i kiełki pora do dekoracji
Przygotowanie:

Grzyby shitake namaczamy w ciepłej wodzie przez minimum godzinę. Do ciepłego (ale nie wrzącego!) bulionu dodajemy pastę miso i dobrze mieszamy. Namaczamy w ciepłej wodzie grzyby mun przez ok. 15 minut a następnie płuczemy. Wodorosty wkładamy do wody na ok. 5 min. Kroimy cebulkę i szczypior oraz tofu w kostkę. Odrywamy całe liście z pak choi. Namoczone grzyby shitake kroimy w ćwiartki .Gotową zupę przelewamy do misek. Dodajemy liść pak choi, grzyby shitake, mun, tofu, wodorosty wakame i kiełki pora. Posypujemy delikatnie czarnym sezamem.

Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
podziel się:

Pozostałe wiadomości