- 400 g klusek ryżowych
- 150 g ciasta rybnego
- 150 g kapusty
- 50 g szczypiorku
- 1 l wody
- 1 jajko na twardo
- 60 g pasty gojujang
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka koreańskiej przyprawy chilli
W woku lub na głębokiej patelni gotujemy wodę wymieszaną z pastą gojujang. Wodę przyprawiamy solą, sosem sojowym, cukrem i przyprawą chilli. Do gotującego się sosu dodajemy kluski ryżowe, pokrojoną w paseczki kapustę oraz posiekany szczypiorek. Po chwili dodajemy również ciasto rybne. Wszystko gotujemy, aż kluski zmiękną. Gotową potrawę ozdabiamy jajkiem na twardo przekrojonym na połówki.
Goma Kimbab - składniki :- 200 g ryżu
- 3 listki nori
- 1 ogórek
- 1 marchewka
- 1 tuńczyk w puszce
- 1 łyżka majonezu
- połowa opakowania SPAM (szynka konserwowa/mielonka)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól – do smaku
- szczypta ziaren sezamu – do ozdoby
- 100 g koreańskej marynowanej rzodkwi
Marchewkę, koreańską marynowaną rzodkiew oraz SPAM kroimy na cienkie paseczki. Marchewkę smażymy na patelni, aż się zarumieni. Powtarzamy tę czynność ze SPAM. Odsączmy wodę z tuńczyka z puszki i wkładamy do miski. Dodajemy jedną łyżkę majonezu i mieszamy. Ugotowany ryż przyprawiamy solą, olejem sezamowym oraz ziarnami sezamu .Listek nori przekrajamy na cztery części. Na jeden kawałek nori wykładamy ryż, wcześniej usmażoną marchewkę, szynkę lub tuńczyka (do wyboru) oraz koreańską rzodkiew. Zawijamy w rolkę, jak sushi.