- 1-1,5 kg ośmiornicy
- oliwa z oliwek
- ziemniaki
- 1/2 kostki masła klarowanego
- 5 ząbków czosnku
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- 2-3 owoce ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
Ośmiornicę czyścimy i delikatnie obijamy. Do garnka wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie .Wstawiamy garnek na bardzo mały ogień, wkładamy do środka ośmiornicę i dusimy pod przykryciem przez ok. 1 h. Po tym czasie na patelni grillowej rozpuszczamy masło klarowane, przekładamy ośmiornicę na rozgrzane masło i grillujemy. W międzyczasie oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Wyciągamy ją i podajemy, gdy się zarumieni.
Składniki na sałatkę:- 100 g rukoli
- kostka sera feta
- główka cebuli czerwonej
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki octu winnego
- 4 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżki musztardy dijon
- sól
- pieprz
- sok z 1/4 cytryny
Wszystkie składniki sałatki siekamy i wkładamy do miski. Następnie przygotowujemy sos. Wszystkie składniki sosu wkładamy do kubka i mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie całość wylewamy na wcześniej przygotowane składniki sałatki i mieszamy .Przygotowujemy ziemniaki zapiekane. Jak największe ziemniaki myjemy bez obierania. Smarujemy je kostką masła, a następnie oprószamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Tak przegotowane ziemniaki owijamy pojedynczo w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. godzinę. Upieczone ziemniaki kładziemy na talerz i podajemy z masłem.