Magda i Dominik: Śródziemnomorski odlot, czyli grillowana ośmiornica, ziemniak w pozłotku oraz sałatka z rukoli, pomidora, fety, czerwonej cebuli i sosu winegret. 

Śródziemnomorski odlot
Śródziemnomorski odlot
Składniki na ośmiornicę:
  • 1-1,5 kg ośmiornicy
    • oliwa z oliwek
      • ziemniaki
        • 1/2 kostki masła klarowanego
          • 5 ząbków czosnku
            • 1 cytryna
              • sól
                • pieprz
                  • czosnek granulowany
                    • 2-3 owoce ziela angielskiego
                      • 1 liść laurowy
                        Przygotowanie:

                        Ośmiornicę czyścimy i delikatnie obijamy. Do garnka wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie .Wstawiamy garnek na bardzo mały ogień, wkładamy do środka ośmiornicę i dusimy pod przykryciem przez ok. 1 h. Po tym czasie na patelni grillowej rozpuszczamy masło klarowane, przekładamy ośmiornicę na rozgrzane masło i grillujemy. W międzyczasie oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Wyciągamy ją i podajemy, gdy się zarumieni.

                        Składniki na sałatkę:
                        • 100 g rukoli
                          • kostka sera feta
                            • główka cebuli czerwonej
                              • 100 g pomidorków koktajlowych
                                Składniki na sos do sałatki:
                                • 2 łyżki octu winnego
                                  • 4 łyżeczki cukru
                                    • 1,5 łyżki musztardy dijon
                                      • sól
                                        • pieprz
                                          • sok z 1/4 cytryny
                                            Przygotowanie:

                                            Wszystkie składniki sałatki siekamy i wkładamy do miski. Następnie przygotowujemy sos. Wszystkie składniki sosu wkładamy do kubka i mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie całość wylewamy na wcześniej przygotowane składniki sałatki i mieszamy .Przygotowujemy ziemniaki zapiekane. Jak największe ziemniaki myjemy bez obierania. Smarujemy je kostką masła, a następnie oprószamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Tak przegotowane ziemniaki owijamy pojedynczo w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. godzinę. Upieczone ziemniaki kładziemy na talerz i podajemy z masłem.

                                            Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
                                            Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
                                            Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
                                            Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
                                            Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
                                            +12
                                            Zobacz galerię
                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości