Magda i Dominik: Lot na kretę, czyli pomidory zapiekane w oliwie z czosnkiem, podane na pokruszonej fecie z grzankami

Lot na kretę
Lot na kretę
Składniki:
  • kostka sera feta
    • 300 g pomidorków koktajlowych
      • oliwa z oliwek
        • główka czosnku
          • sól
            • pieprz
              Przygotowanie:

              Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C .Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pomidorki i dodajemy pokrojone w większe kawałki ząbki czosnku. Całość skrapiamy obficie oliwą z oliwek i mieszamy. Posypujemy pieprzem, solą, ewentualnie oregano i innymi przyprawami. Umieszczamy naczynie z pomidorkami w piekarniku i podpiekamy ok. 30 min. W miseczkach układamy ser feta. Po wyciągnięciu pomidorków z piekarnika układamy je łyżką na fecie tak, aby lekko się rozpuściła. Polewamy oliwą i posypujemy kawałkami czosnku. Podajemy razem z ciepłymi grzankami, zrobionymi w piekarniku lub na patelni.

              Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
              Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
              Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
              Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
              Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
              +12
              Zobacz galerię
              podziel się:

              Pozostałe wiadomości