Magda i Dominik: Lot na kretę, czyli pomidory zapiekane w oliwie z czosnkiem, podane na pokruszonej fecie z grzankami

Lot na kretę
Lot na kretę
Składniki:
  • kostka sera feta
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • główka czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C .Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pomidorki i dodajemy pokrojone w większe kawałki ząbki czosnku. Całość skrapiamy obficie oliwą z oliwek i mieszamy. Posypujemy pieprzem, solą, ewentualnie oregano i innymi przyprawami. Umieszczamy naczynie z pomidorkami w piekarniku i podpiekamy ok. 30 min. W miseczkach układamy ser feta. Po wyciągnięciu pomidorków z piekarnika układamy je łyżką na fecie tak, aby lekko się rozpuściła. Polewamy oliwą i posypujemy kawałkami czosnku. Podajemy razem z ciepłymi grzankami, zrobionymi w piekarniku lub na patelni.

Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
+12
Zobacz galerię
podziel się:

Pozostałe wiadomości