Magda i Dominik: Delikatna niczym chmurka, czyli baklava po turecku z mieszanką orzechów oraz koszyczki z ciasta filo nadziane kremem budyniowym i owocami

Delikatna niczym chmurka
Delikatna niczym chmurka
Składniki na baklawę:
  • 500 g ciasta filo
  • 1,5 szklanki mieszanki pistacji i orzechów włoskich
  • 250 g masła
  • 2,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 plaster cytryny
Przygotowanie:

Wodę, cukier i plasterek cytryny umieszczamy w garnuszku. Stawiamy na dużym ogniu i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gdy cukier się roztopi i syrop zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut a następnie zdejmujemy z ognia .Rozpuszczamy masło i przecedzamy przez bardzo drobne sitko. Ciasto filo przekrajamy na pół. Układamy połowę arkuszy filo w naczyniu pamiętając o smarowaniu ich masłem. Po wierzchu posypujemy mielonymi pistacjami. Pozostałe arkusze ciasta układamy jeden na drugim w ten sam sposób, smarując je masłem. Baklavę kroimy w kwadraty i polewamy pozostałym masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, aż wierzch się ładnie zarumieni. Następnie wyłączamy grzanie piekarnika i pozostawiam baklavy tak przez kolejne 10 minut i wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy na 2-3 minuty. Przy pomocy większej łyżki polewamy wszystko syropem. Na koniec posypujemy drobno zmielonymi pistacjami.

Składniki na koszyczki z ciasta filo z nadzieniem budyniowym i owocami:
  • 200 g borówek
  • 300 g ciasta filo
  • 5 g cukru pudru
  • 6 łyżeczek dżemu malinowego
  • 200 g malin
  • 20 g masła
  • 50 ml wody
Składniki na krem:
  • 80 g cukru
  • 3 g wanilii
  • 20 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 400 ml mleka
  • 4 jajka
Przygotowanie:

Arkusze ciasta filo kroimy na 4 równe kwadratowe części. Roztopione masło łączymy z wodą i mieszamy. Foremki od muffinów smarujemy wcześniej przygotowaną mieszanką .Kawałki filo smarujemy i układany ukośnie jeden na drugim. Następnie przekładamy ciasto filo w zagłębienia formy do muffinów i tak 12 razy Następnie przygotowujemy krem. Do garnka wlewamy 300 ml mleka i zagotowujemy. Do miski przekładamy żółtka, dodajemy połowę cukru i ucieramy za pomocą rózgi. Po chwili dosypujemy resztę cukru i znów mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dalej dokładnie mieszamy. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do masy. Dolewamy pozostałe 100 ml mleka i całość dokładnie mieszamy. Zagotowane mleko wlewamy do miski i łączymy z resztą składników. Następnie znów przelewamy do garnka i na małym ogniu mieszamy do zagotowania i zgęstnienia kremu. Krem ściągamy z ognia i dodajemy masło. Dokładnie mieszamy. Do każdego z koszyczków nakładamy ok. 2 łyżek kremu. Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy ok. 12-15 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia. Wystudzone ciastka wyciągamy delikatnie z formy. Do każdego koszyczka nakładamy pół łyżeczki dżemu. Dekorujemy borówkami i malinami. Przed podaniem delikatnie oprószamy cukrem pudrem.

Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
+12
Zobacz galerię
podziel się:

Pozostałe wiadomości