- 500 g ciasta filo
- 1,5 szklanki mieszanki pistacji i orzechów włoskich
- 250 g masła
- 2,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki wody
- 1 plaster cytryny
Wodę, cukier i plasterek cytryny umieszczamy w garnuszku. Stawiamy na dużym ogniu i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gdy cukier się roztopi i syrop zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut a następnie zdejmujemy z ognia .Rozpuszczamy masło i przecedzamy przez bardzo drobne sitko. Ciasto filo przekrajamy na pół. Układamy połowę arkuszy filo w naczyniu pamiętając o smarowaniu ich masłem. Po wierzchu posypujemy mielonymi pistacjami. Pozostałe arkusze ciasta układamy jeden na drugim w ten sam sposób, smarując je masłem. Baklavę kroimy w kwadraty i polewamy pozostałym masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, aż wierzch się ładnie zarumieni. Następnie wyłączamy grzanie piekarnika i pozostawiam baklavy tak przez kolejne 10 minut i wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy na 2-3 minuty. Przy pomocy większej łyżki polewamy wszystko syropem. Na koniec posypujemy drobno zmielonymi pistacjami.
Składniki na koszyczki z ciasta filo z nadzieniem budyniowym i owocami:- 200 g borówek
- 300 g ciasta filo
- 5 g cukru pudru
- 6 łyżeczek dżemu malinowego
- 200 g malin
- 20 g masła
- 50 ml wody
- 80 g cukru
- 3 g wanilii
- 20 g masła
- 20 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 400 ml mleka
- 4 jajka
Arkusze ciasta filo kroimy na 4 równe kwadratowe części. Roztopione masło łączymy z wodą i mieszamy. Foremki od muffinów smarujemy wcześniej przygotowaną mieszanką .Kawałki filo smarujemy i układany ukośnie jeden na drugim. Następnie przekładamy ciasto filo w zagłębienia formy do muffinów i tak 12 razy Następnie przygotowujemy krem. Do garnka wlewamy 300 ml mleka i zagotowujemy. Do miski przekładamy żółtka, dodajemy połowę cukru i ucieramy za pomocą rózgi. Po chwili dosypujemy resztę cukru i znów mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dalej dokładnie mieszamy. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do masy. Dolewamy pozostałe 100 ml mleka i całość dokładnie mieszamy. Zagotowane mleko wlewamy do miski i łączymy z resztą składników. Następnie znów przelewamy do garnka i na małym ogniu mieszamy do zagotowania i zgęstnienia kremu. Krem ściągamy z ognia i dodajemy masło. Dokładnie mieszamy. Do każdego z koszyczków nakładamy ok. 2 łyżek kremu. Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy ok. 12-15 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia. Wystudzone ciastka wyciągamy delikatnie z formy. Do każdego koszyczka nakładamy pół łyżeczki dżemu. Dekorujemy borówkami i malinami. Przed podaniem delikatnie oprószamy cukrem pudrem.