- 2 duże cebule 3 łyżki maku 1 łyżka soli 2 łyżki oleju
- 5 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 50 dag mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 6 dag masła
Cebulę kroimy i obgotowujemy około 2 minut. Odcedzamy i gorącą mieszamy z makiem, solą i olejem. Następnie przygotowujemy ciasto: drożdże mieszamy z cukrem, dwoma łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło i razem z wyrośniętym rozczynem dodajemy do reszty mąki wymieszanej z solą. Jajko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do składników (2 łyżeczki zostawiamy na posmarowanie cebularzy). Z połączonych składników wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy na placki i posypujemy cebulą z makiem. Smarujemy brzegi cebularza jajkiem i wkładamy na blaszce do piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.
podziel się: