Magda i Damian: OSTRO SŁODKA SKULIBABA, czyli cebularz lubelski

Ugotowani w parach
Ugotowani w parach
Składniki:
  • 2 duże cebule 3 łyżki maku 1 łyżka soli 2 łyżki oleju
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 dag masła
Przygotowanie:

Cebulę kroimy i obgotowujemy około 2 minut. Odcedzamy i gorącą mieszamy z makiem, solą i olejem. Następnie przygotowujemy ciasto: drożdże mieszamy z cukrem, dwoma łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło i razem z wyrośniętym rozczynem dodajemy do reszty mąki wymieszanej z solą. Jajko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do składników (2 łyżeczki zostawiamy na posmarowanie cebularzy). Z połączonych składników wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy na placki i posypujemy cebulą z makiem. Smarujemy brzegi cebularza jajkiem i wkładamy na blaszce do piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.

podziel się:

Pozostałe wiadomości