Magda i Damian: OSTRO SŁODKA SKULIBABA, czyli cebularz lubelski

Ugotowani w parach
Ugotowani w parach
Składniki:
  • 2 duże cebule 3 łyżki maku 1 łyżka soli 2 łyżki oleju
    • 5 dag drożdży
      • 1 łyżeczka cukru
        • 50 dag mąki
          • 1 szklanka mleka
            • 1 jajko
              • 1 łyżeczka soli
                • 6 dag masła
                  Przygotowanie:

                  Cebulę kroimy i obgotowujemy około 2 minut. Odcedzamy i gorącą mieszamy z makiem, solą i olejem. Następnie przygotowujemy ciasto: drożdże mieszamy z cukrem, dwoma łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło i razem z wyrośniętym rozczynem dodajemy do reszty mąki wymieszanej z solą. Jajko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do składników (2 łyżeczki zostawiamy na posmarowanie cebularzy). Z połączonych składników wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy na placki i posypujemy cebulą z makiem. Smarujemy brzegi cebularza jajkiem i wkładamy na blaszce do piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości