Magda i Damian: KOCIOŁEK PEŁEN SMAKÓW, czyli forszmak lubelski

Ugotowani w parach
Ugotowani w parach
Składniki:
  • 0,7 kg schabu
  • 3 kawałki kiełbasy wędzonej
  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • 7 ogórków kiszonych
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 350 g przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Mięso kroimy w paski i smażymy na dwóch łyżkach oleju. Kiełbasę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę lub paski. Kiełbasę i cebulę dorzucamy do mięsa i smażymy, aż cebula się zeszkli. Zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy i dusimy 45 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy ogórki, przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy jeszcze 15 min. Z pozostałej oliwy sporządzamy zasmażkę, rozprowadzamy odrobiną wody i dodajemy do całości. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.

podziel się:

Pozostałe wiadomości