- 0,7 kg schabu
- 3 kawałki kiełbasy wędzonej
- 0,5 kg boczku wędzonego
- 7 ogórków kiszonych
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 350 g przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
Mięso kroimy w paski i smażymy na dwóch łyżkach oleju. Kiełbasę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę lub paski. Kiełbasę i cebulę dorzucamy do mięsa i smażymy, aż cebula się zeszkli. Zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy i dusimy 45 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy ogórki, przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy jeszcze 15 min. Z pozostałej oliwy sporządzamy zasmażkę, rozprowadzamy odrobiną wody i dodajemy do całości. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
podziel się: