Magda i Damian: GRYCZANA SŁODYCZ, czyli sernik na mione z Lublina

Gryczana słodycz
Gryczana słodycz
Składniki:
  • Spód:
  • 200 g ciasteczek maślanych
  • 80 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Masa:
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 3 łyżeczki żelatyny (15 g)
  • 150 g białej czekolady
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki miodu gryczanego
  • sok z połowy cytryny
  • Dodatkowo do podania:
  • miód gryczany
  • orzechy włoskie lub laskowe
  • odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:

Masło roztapiamy na małym ogniu. Ciasteczka kruszymy na piasek. Dodajem yprzestudzone masło, cukier, opcjonalnie cynamon i dokładnie mieszamy. Przygotowaną masą ciasteczkową wylepiamy dno i boki tortownicy o wielkości 24cmx24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją na niewielkim ogniu, tylko do rozpuszczenia. W międzyczasie do niedużego rondelka wlewamy 100 ml śmietanki. Podgrzewamy na małym ogniu. Do ciepłej kremówki dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do połączenia, uważając by temperatura nie była zbyt wysoka, aby masa pozostała jednolita. Gdy czekolada zacznie się roztapiać, zdejmujemy rondelek z palnika. Mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie do czekolady dodajemy roztopioną żelatynę. Do misy miksera wkładamy twaróg, mascarpone, płynny miód oraz sok z połowy cytryny. Miksujemy tylko do połączenia. Następnie cienkim strumieniem wlewamy masę czekoladową i jeszcze chwilę wszystko razem miksujemy. Resztę schłodzonej kremówki ubijamy na sztywno i łączymy z masą twarogową delikatnie mieszając. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy. Serniczek wkładamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem polewamy miodem i oprószamy ciasteczkami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości