Joanna i Tomek: JAGODOWE NIEBO W GĘBIE, czyli tradycyjny deser ukraiński – serniki, placuszki z serem twarogowym polane sosem z jagody kamczackiej

Ugotowani w parach
Ugotowani w parach
Składniki na ciasto:
  • 1 kg sera białego twarogowego
  • 4 jajka
  • 8 łyżek mąki
  • cukier z wanilią
  • olej z masłem do smażenia
Przygotowanie:

Ser przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Wbijamy do niego całe jaja, wsypujemy mąkę oraz cukier z wanilią i wszystko mieszamy łyżką. Z powstałego ciasta formujemy kulki, które obtaczamy w mące a następnie spłaszczamy formując placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor na oleju z masłem .Prosto z patelni przekładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy cukrem pudrem.

Składniki na sos:
  • 250 g jagód kamczackich mrożonych
  • 6 łyżek cukru
Przygotowanie:

Zamrożone owoce wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu do uzyskania gęstego sosu. Posypujemy cukrem pudrem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości