Joanna i Tomek: JAGODOWE NIEBO W GĘBIE, czyli tradycyjny deser ukraiński – serniki, placuszki z serem twarogowym polane sosem z jagody kamczackiej

Ugotowani w parach
Ugotowani w parach
Składniki na ciasto:
  • 1 kg sera białego twarogowego
    • 4 jajka
      • 8 łyżek mąki
        • cukier z wanilią
          • olej z masłem do smażenia
            Przygotowanie:

            Ser przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Wbijamy do niego całe jaja, wsypujemy mąkę oraz cukier z wanilią i wszystko mieszamy łyżką. Z powstałego ciasta formujemy kulki, które obtaczamy w mące a następnie spłaszczamy formując placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor na oleju z masłem .Prosto z patelni przekładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy cukrem pudrem.

            Składniki na sos:
            • 250 g jagód kamczackich mrożonych
              • 6 łyżek cukru
                Przygotowanie:

                Zamrożone owoce wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu do uzyskania gęstego sosu. Posypujemy cukrem pudrem.

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości