Gazela i Patryk: WSZĘDZIE DOBRZE, ALE W DOMU NAJLEPIEJ, czyli szarlotka z lodami i kremem z pistacji

Ugotowani w parach
Ugotowani w parach
Składniki:
  • 250 g masła
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 jajko 
        • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
          • 2 kg jabłek (szarej renety)
            • 100 ml wody pomarańczowej (blossom water - woda z kwiatów pomarańczy)
              • cynamon
                • 2 tabliczki białej czekolady
                  • 100 g pistacji
                    • lody chałwowe
                      Przygotowanie:

                      Kruche ciasto wyrabiamy i chowamy do zamrażalnika na minimum 20 minut .Smażymy jabłka z cynamonem i dodatkiem wodę pomarańczową. Połowę ciasta wykładamy na blaszkę, na nim kładziemy gotowe jabłka. Drugą połowę ciasta ścieramy na tarce i sypiemy na wierzch. Szarlotkę pieczemy w 180 stopniach przez 50 min. W tym czasie przygotowujemy krem pistacjowy: blendujemy pistacje i wrzucamy je do rozpuszczonej białej czekolady. Ciasto po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem Podajemy je z gotowymi lodami chałwowymi i na koniec wszystkie części dania delikatnie ozdabiamy sosem pistacjowym.

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości