- 250 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 kg jabłek (szarej renety)
- 100 ml wody pomarańczowej (blossom water - woda z kwiatów pomarańczy)
- cynamon
- 2 tabliczki białej czekolady
- 100 g pistacji
- lody chałwowe
Kruche ciasto wyrabiamy i chowamy do zamrażalnika na minimum 20 minut .Smażymy jabłka z cynamonem i dodatkiem wodę pomarańczową. Połowę ciasta wykładamy na blaszkę, na nim kładziemy gotowe jabłka. Drugą połowę ciasta ścieramy na tarce i sypiemy na wierzch. Szarlotkę pieczemy w 180 stopniach przez 50 min. W tym czasie przygotowujemy krem pistacjowy: blendujemy pistacje i wrzucamy je do rozpuszczonej białej czekolady. Ciasto po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem Podajemy je z gotowymi lodami chałwowymi i na koniec wszystkie części dania delikatnie ozdabiamy sosem pistacjowym.
podziel się: