Gazela i Patryk: WARZYWNY ARCHIPELAG, czyli tagine z ryżem i sałatą tabbouleh

Ugotowani w parach
Ugotowani w parach
Składniki na tagine:
  • 1 duża cebula lub 2 małe
    • 2-3 papryki
      • 2-3 obrane bakłażany
        • 5 łodyg selera naciowego
          • szklanka gotowanej cieciorki
            • 2 puszki pomidorów dobrej jakości lub 3-4 pomidory świeże, jeśli jest sezon
              • 1 łyżeczka kuminu
                • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
                  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
                    • sól
                      • pieprz
                        • oliwa z oliwek
                          • 1 łyżeczka pasty harissa
                            Przygotowanie:

                            Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na duże kawałki. Układamy je warstwowo w naczyniu typu tagine lub innym naczyniu z przykrywką .Na spodzie umieszczamy cebulę, następnie paprykę i bakłażana, na to sypiemy pokrojony w kostkę seler i cieciorkę. Całość zalewamy pomidorami z puszki lub - w drugiej wersji - na wierzch układamy świeże pomidory, polewamy oliwą i przyprawiamy przyprawami. Tagine wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 160 -180 stopni. Danie pieczemy około godzinę.

                            Składniki na ryż ze smażonymi na maśle orzechami:
                            • ryż basmati
                              • szafran
                                • sól
                                  • dowolne orzechy
                                    Przygotowanie:

                                    Płuczemy ryż basmati w wodzie i moczymy przez 15 minut. Gotujemy ryż w wodzie w proporcji: 1 szklanka ryżu na 1,5 szklanki wody. Wodę solimy dla smaku. Kiedy ryż się zagotuje, zmniejszamy ogień i na bardzo małym ogniu, gotujemy aż zrobi się miękki (około 15-20 min). Na ostatnie 10 minut dodajemy kawałeczek masła .Po ugotowaniu posypujemy ryż szafranem i delikatnie mieszamy, aby szafran dał smak i kolor. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy dowolne orzechy np. pistacje, włoskie i migdały. Kiedy ryż jest już na talerzu lub półmisku, posypujemy go orzechami.

                                    Składniki na sałatkę tabbouleh:
                                    • 50 g drobnej kaszy bulgur
                                      • cytryna
                                        • 400 g natki z pietruszki
                                          • pęczek szczypiorku
                                            • oliwka z oliwek
                                              • sól
                                                • opcjonalnie liście cykorii
                                                  Przygotowanie:

                                                  Na spód miski sypiemy kaszę bulgur i zalewamy ją sokiem z jednej dużej cytryny. Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy bardzo drobno. Kroimy w drobną kostkę 2 dojrzałe pomidory (jeśli nie ma sezonu korzystamy z jak najsłodszej odmiany małych pomidorków np. daktylowych). Dodajemy owoce z połówki granatu, oliwę z oliwek, sól i wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę można podawać na liściach cykorii.

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości