Gazela i Patryk: WARZYWNY ARCHIPELAG, czyli tagine z ryżem i sałatą tabbouleh

Ugotowani w parach
Ugotowani w parach
Składniki na tagine:
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 2-3 papryki
  • 2-3 obrane bakłażany
  • 5 łodyg selera naciowego
  • szklanka gotowanej cieciorki
  • 2 puszki pomidorów dobrej jakości lub 3-4 pomidory świeże, jeśli jest sezon
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka pasty harissa
Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na duże kawałki. Układamy je warstwowo w naczyniu typu tagine lub innym naczyniu z przykrywką .Na spodzie umieszczamy cebulę, następnie paprykę i bakłażana, na to sypiemy pokrojony w kostkę seler i cieciorkę. Całość zalewamy pomidorami z puszki lub - w drugiej wersji - na wierzch układamy świeże pomidory, polewamy oliwą i przyprawiamy przyprawami. Tagine wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 160 -180 stopni. Danie pieczemy około godzinę.

Składniki na ryż ze smażonymi na maśle orzechami:
  • ryż basmati
  • szafran
  • sól
  • dowolne orzechy
Przygotowanie:

Płuczemy ryż basmati w wodzie i moczymy przez 15 minut. Gotujemy ryż w wodzie w proporcji: 1 szklanka ryżu na 1,5 szklanki wody. Wodę solimy dla smaku. Kiedy ryż się zagotuje, zmniejszamy ogień i na bardzo małym ogniu, gotujemy aż zrobi się miękki (około 15-20 min). Na ostatnie 10 minut dodajemy kawałeczek masła .Po ugotowaniu posypujemy ryż szafranem i delikatnie mieszamy, aby szafran dał smak i kolor. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy dowolne orzechy np. pistacje, włoskie i migdały. Kiedy ryż jest już na talerzu lub półmisku, posypujemy go orzechami.

Składniki na sałatkę tabbouleh:
  • 50 g drobnej kaszy bulgur
  • cytryna
  • 400 g natki z pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • oliwka z oliwek
  • sól
  • opcjonalnie liście cykorii
Przygotowanie:

Na spód miski sypiemy kaszę bulgur i zalewamy ją sokiem z jednej dużej cytryny. Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy bardzo drobno. Kroimy w drobną kostkę 2 dojrzałe pomidory (jeśli nie ma sezonu korzystamy z jak najsłodszej odmiany małych pomidorków np. daktylowych). Dodajemy owoce z połówki granatu, oliwę z oliwek, sól i wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę można podawać na liściach cykorii.

podziel się:

Pozostałe wiadomości