- 1 duża cebula lub 2 małe
- 2-3 papryki
- 2-3 obrane bakłażany
- 5 łodyg selera naciowego
- szklanka gotowanej cieciorki
- 2 puszki pomidorów dobrej jakości lub 3-4 pomidory świeże, jeśli jest sezon
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka pasty harissa
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na duże kawałki. Układamy je warstwowo w naczyniu typu tagine lub innym naczyniu z przykrywką .Na spodzie umieszczamy cebulę, następnie paprykę i bakłażana, na to sypiemy pokrojony w kostkę seler i cieciorkę. Całość zalewamy pomidorami z puszki lub - w drugiej wersji - na wierzch układamy świeże pomidory, polewamy oliwą i przyprawiamy przyprawami. Tagine wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 160 -180 stopni. Danie pieczemy około godzinę.
Składniki na ryż ze smażonymi na maśle orzechami:- ryż basmati
- szafran
- sól
- dowolne orzechy
Płuczemy ryż basmati w wodzie i moczymy przez 15 minut. Gotujemy ryż w wodzie w proporcji: 1 szklanka ryżu na 1,5 szklanki wody. Wodę solimy dla smaku. Kiedy ryż się zagotuje, zmniejszamy ogień i na bardzo małym ogniu, gotujemy aż zrobi się miękki (około 15-20 min). Na ostatnie 10 minut dodajemy kawałeczek masła .Po ugotowaniu posypujemy ryż szafranem i delikatnie mieszamy, aby szafran dał smak i kolor. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy dowolne orzechy np. pistacje, włoskie i migdały. Kiedy ryż jest już na talerzu lub półmisku, posypujemy go orzechami.
Składniki na sałatkę tabbouleh:- 50 g drobnej kaszy bulgur
- cytryna
- 400 g natki z pietruszki
- pęczek szczypiorku
- oliwka z oliwek
- sól
- opcjonalnie liście cykorii
Na spód miski sypiemy kaszę bulgur i zalewamy ją sokiem z jednej dużej cytryny. Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy bardzo drobno. Kroimy w drobną kostkę 2 dojrzałe pomidory (jeśli nie ma sezonu korzystamy z jak najsłodszej odmiany małych pomidorków np. daktylowych). Dodajemy owoce z połówki granatu, oliwę z oliwek, sól i wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę można podawać na liściach cykorii.