DRUŻYNA ŻÓŁTA: Przepis na wyjątkowe Pad Thai, uwodzicielskie Chana Masala z ryżem i chlebkiem Naan oraz orzeźwiający napój Mango Lassi! Coś pysznego!

MasterChef
MasterChef
Trzy drużyny kucharzy rywalizowały, mając za zadanie wydać dokładnie 100 porcji mięsnych oraz 100 porcji wegetariańskich, by wykarmić łącznie 100 osób. Jak poradziły sobie drużyny w tym zadaniu? Który food truck zyskł największą popularność wśród gości zgromadzonych pod Wawelem?  
MasterChef
MasterChef
  • Karolina Grzelak, Maciej Pisarczyk, Kamil Zych, Tomasz Marczewski
    • I Pad Thai
      • II Chana Masala z ryżem i chlebkiem Naan
        • III Napój Mango Lassi
          • I Pad Thai (Porcja dla jednej osoby)
            • Smażona szalotka:
              • Składniki:
                • 1 szalotka
                  • 200 ml oleju
                    • Wykonanie:
                      • Cebulę poszatkować drobno, smażyć od zimnego oleju, aż do uzyskania złotego koloru.
                        • https://www.oetker.pl/
                          • Pad Thai
                            • Składniki:
                              • 100g luzowanych udek z kurczaka
                                • 100 g makaronu ryżowego
                                  • 20g kiełków fasoli mung
                                    • Kolendra
                                      • Zielona cebulka
                                        • Prażone orzeszki ziemne
                                          • Płatki chilli
                                            • Pasta z tamaryndowca
                                              • Sos rybny
                                                • Sos sojowy jasny
                                                  • Sos sojowy ciemny
                                                    • Cukier trzcinowy
                                                      • 1 jajko
                                                        • Wykonanie:
                                                          • Makaron moczymy w wodzie, mieszamy pastę z tamaryndowca z sosami i cukrem.
                                                            • Jajko smażymy na suchej patelni do uzyskania konsystencji omletu, po czym odstawiamy.
                                                              • Osobno smażymy kurczaka, pokrojonego w paski. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy makaron, kurczaka, omleta i zieloną cebulkę. Całość mieszamy i dodajemy sosu, uważając by go nie zagotować. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy kiełki oraz kolendrę.
                                                                • Podanie:
                                                                  • Pad Thai podajemy posypany orzeszkami, płatkami chilli i smażoną szalotką.
                                                                    • II Chana Masala z ryżem i chlebkiem Naan
                                                                      • Chlebek Naan
                                                                        • Składniki:
                                                                          • 100 g mąki
                                                                            • 50g wody
                                                                              • Szczypta soli
                                                                                • Wykonanie:
                                                                                  • Składniki połączyć, następnie ugnieść ciasto. Rozwałkować ciasto, uformować placuszki i smażyć na suchej patelni po ok. 1 min z każdej strony.
                                                                                    • Piklowane cebulki
                                                                                      • Składniki:
                                                                                        • Pół cebuli czerwonej
                                                                                          • 60 ml wody
                                                                                            • 40 ml octu
                                                                                              • 10g gorczycy
                                                                                                • 10g cukru
                                                                                                  • 3g soli
                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                      • Cebulę poszatkować drobno, resztę składników zagotować i zalać nimi cebulę. Następnie odstawić do zamarynowania się.
                                                                                                        • Chana Masala:
                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                            • 50g ryżu
                                                                                                              • 50g ciecierzycy gotowanej
                                                                                                                • 10g czosnku
                                                                                                                  • 10g imbiru
                                                                                                                    • 5g kminu
                                                                                                                      • 2g kardamonu
                                                                                                                        • 3g gorczycy
                                                                                                                          • 2g papryki ostrej
                                                                                                                            • 2g płatków chilli
                                                                                                                              • 5g curry
                                                                                                                                • Łyżeczka sosu rybnego
                                                                                                                                  • 20g koncentratu pomidorowego
                                                                                                                                    • 50g passaty pomidorowej
                                                                                                                                      • 50g mleka kokosowego
                                                                                                                                        • 20g masła
                                                                                                                                          • 5g cukru
                                                                                                                                            • Kolendra zielona
                                                                                                                                              • 2g oleju chili
                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                  • Ryż ugotować wg. instrukcji na opakowaniu. Czosnek i imbir rozgnieść na pastę i smażyć na maśle z przyprawami, do momentu uwolnienia się zapachu (kilka minut). Następnie dodać koncentrat pomidorowy, a w międzyczasie odcedzić ciecierzycę i smażyć na suchej patelni do zrumienienia. Do smażonych przypraw dodać passatę, mleko kokosowe, ciecierzycę i doprawić sosem rybnym. Danie podawać z ryżem i chlebkiem Naan, posypane kolendrą i piklowaną cebulą z olejem chili.
                                                                                                                                                    • III Napój Mango Lassi
                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                        • 200 g jogurtu naturalnego
                                                                                                                                                          • 200g pulpy z mango
                                                                                                                                                            • Cukier puder do smaku
                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                • Mieszamy składniki, dosładzamy cukrem pudrem.
                                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości