- Karolina Grzelak, Maciej Pisarczyk, Kamil Zych, Tomasz Marczewski
- I Pad Thai
- II Chana Masala z ryżem i chlebkiem Naan
- III Napój Mango Lassi
- I Pad Thai (Porcja dla jednej osoby)
- Smażona szalotka:
- Składniki:
- 1 szalotka
- 200 ml oleju
- Wykonanie:
- Cebulę poszatkować drobno, smażyć od zimnego oleju, aż do uzyskania złotego koloru.
- https://www.oetker.pl/
- Pad Thai
- Składniki:
- 100g luzowanych udek z kurczaka
- 100 g makaronu ryżowego
- 20g kiełków fasoli mung
- Kolendra
- Zielona cebulka
- Prażone orzeszki ziemne
- Płatki chilli
- Pasta z tamaryndowca
- Sos rybny
- Sos sojowy jasny
- Sos sojowy ciemny
- Cukier trzcinowy
- 1 jajko
- Wykonanie:
- Makaron moczymy w wodzie, mieszamy pastę z tamaryndowca z sosami i cukrem.
- Jajko smażymy na suchej patelni do uzyskania konsystencji omletu, po czym odstawiamy.
- Osobno smażymy kurczaka, pokrojonego w paski. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy makaron, kurczaka, omleta i zieloną cebulkę. Całość mieszamy i dodajemy sosu, uważając by go nie zagotować. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy kiełki oraz kolendrę.
- Podanie:
- Pad Thai podajemy posypany orzeszkami, płatkami chilli i smażoną szalotką.
- II Chana Masala z ryżem i chlebkiem Naan
- Chlebek Naan
- Składniki:
- 100 g mąki
- 50g wody
- Szczypta soli
- Wykonanie:
- Składniki połączyć, następnie ugnieść ciasto. Rozwałkować ciasto, uformować placuszki i smażyć na suchej patelni po ok. 1 min z każdej strony.
- Piklowane cebulki
- Składniki:
- Pół cebuli czerwonej
- 60 ml wody
- 40 ml octu
- 10g gorczycy
- 10g cukru
- 3g soli
- Wykonanie:
- Cebulę poszatkować drobno, resztę składników zagotować i zalać nimi cebulę. Następnie odstawić do zamarynowania się.
- Chana Masala:
- Składniki:
- 50g ryżu
- 50g ciecierzycy gotowanej
- 10g czosnku
- 10g imbiru
- 5g kminu
- 2g kardamonu
- 3g gorczycy
- 2g papryki ostrej
- 2g płatków chilli
- 5g curry
- Łyżeczka sosu rybnego
- 20g koncentratu pomidorowego
- 50g passaty pomidorowej
- 50g mleka kokosowego
- 20g masła
- 5g cukru
- Kolendra zielona
- 2g oleju chili
- Wykonanie:
- Ryż ugotować wg. instrukcji na opakowaniu. Czosnek i imbir rozgnieść na pastę i smażyć na maśle z przyprawami, do momentu uwolnienia się zapachu (kilka minut). Następnie dodać koncentrat pomidorowy, a w międzyczasie odcedzić ciecierzycę i smażyć na suchej patelni do zrumienienia. Do smażonych przypraw dodać passatę, mleko kokosowe, ciecierzycę i doprawić sosem rybnym. Danie podawać z ryżem i chlebkiem Naan, posypane kolendrą i piklowaną cebulą z olejem chili.
- III Napój Mango Lassi
- Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 200g pulpy z mango
- Cukier puder do smaku
- Wykonanie:
- Mieszamy składniki, dosładzamy cukrem pudrem.
podziel się: