DRUŻYNA NIEBIESKA: Przepis na niesamowitego burgera z bekonem oraz równie pyszne pancakes z masłem orzechowym i świeżymi owocami

MasterChef
MasterChef
Trzy drużyny kucharzy rywalizowały, mając za zadanie wydać dokładnie 100 porcji mięsnych oraz 100 porcji wegetariańskich, by wykarmić łącznie 100 osób. Jak poradziły sobie drużyny w tym zadaniu? Który food truck zyskł największą popularność wśród gości zgromadzonych pod Wawelem?  
MasterChef
MasterChef
  • Mauro Amarante, Dariusz Lisowski, Joanna Szymanowska, Wiktoria Nowicka
  • I Hamburger z bekonem i karmelizowaną cebulą
  • II Pancakes z masłem orzechowym i świeżymi owocami
  • I Hamburger z bekonem i karmelizowaną cebulą
  • Bułka (4-5 sztuk):
  • Składniki:
  • 20-25g drożdży
  • 50g cukru
  • 170g masła
  • 400g mąki
  • 100 ml mleka
  • 4 jajka
  • https://pl.gorenje.com/
  • Mięso:
  • Składniki:
  • 900g antrykotu
  • 180 g słoniny
  • 1-2 łyżki pieprzu
  • 2-3 łyżki soli
  • 2-3 łyżki sosu worcestershire
  • 1cm imbiru
  • Sos:
  • Składniki:
  • 2 żółtka
  • łyżeczka musztardy dijon
  • łyżeczka octu
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 200 ml oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki soku z kiszonych ogórków
  • Karmelizowana cebula:
  • Składniki:
  • 3 czerwone cebule
  • 2 łyżki cukru
  • 40ml wody
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • Łyżka octu winnego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • Burger:
  • Składniki:
  • 5 łyżek oleju
  • 5 ogórków kiszonych
  • 15 plastrów bekonu
  • sałata lollo bianco
  • 5-6 plasterków sera cheddar
  • Wykonanie:
  • Bułka:
  • Mleko z cukrem podgrzać do temperatury 36 stopni. Dodać drożdże i odstawić na 10 min. Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn i zacząć miksować. Następnie wrzucać po jednym jajku. Masło roztopić i również wlać cienkim strumieniem do mąki. Miksować przez ok. 10 min, potem odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Następnie uformować kulki i posmarować roztrzepanym jajkiem oraz sezamem. Piec przez 20 min w temp. 180 stopni.
  • Karmelizowana cebula:
  • Cebule kroimy w piórka. Wkładamy plastry do garnka razem z resztą składników i gotujemy, aż cebula się skarmelizuje (około 25 minut).
  • Mięso:
  • Mięso mielimy razem ze słoniną. Przyprawiamy solą, pieprzem, sosem worcestershire oraz imbirem. Dokładnie ugniatamy i formujemy 4-5 hamburgery. Z mięsa formujemy hamburgery. Smażymy je na patelni grillowej posmarowanej niewielką ilością oleju, po 5-6 min z każdej strony. Na ciepłe mięso kładziemy plaster sera, aby się rozpuścił. Podsmażamy bekon na chrupko.
  • Sos:
  • Do miski wrzucamy dwa żółtka, musztardę dijon, ocet, sól i szczyptę cukru. Całość ubijamy rózgą, powoli dolewając oleju, aż powstanie majonez. Finalnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
  • Podanie:
  • Gotowe bułki podpiekamy na suchej patelni, a następnie spód smarujemy sosem. Kładziemy sałatę, na to usmażone mięso z serem. Przekładamy to karmelizowaną cebulą, ogórkiem i bekonem. Górę bułki smarujemy sosem i przykrywamy całość hamburgera.
  • II Pancakes z masłem orzechowym i świeżymi owocami
  • Składniki:
  • 1 ¼ szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 ¼ szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • ¼ szklanki oleju
  • Masło orzechowe
  • Borówki amerykańskie
  • Maliny
  • Mięta
  • Cukier puder
  • Wykonanie:
  • Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek i zostawiamy na 30 min do odpoczynku . Smażymy około 8 małych placuszków na niewielkiej ilości tłuszczu.
  • Podanie:
  • Podajemy z masłem orzechowym i świeżymi owocami. Polewamy kremem czekoladowym i posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy liściem mięty.
MasterChef
MasterChef
podziel się:

Pozostałe wiadomości