DRUŻYNA NIEBIESKA: Przepis na niesamowitego burgera z bekonem oraz równie pyszne pancakes z masłem orzechowym i świeżymi owocami

MasterChef
MasterChef
Trzy drużyny kucharzy rywalizowały, mając za zadanie wydać dokładnie 100 porcji mięsnych oraz 100 porcji wegetariańskich, by wykarmić łącznie 100 osób. Jak poradziły sobie drużyny w tym zadaniu? Który food truck zyskł największą popularność wśród gości zgromadzonych pod Wawelem?  
MasterChef
MasterChef
  • Mauro Amarante, Dariusz Lisowski, Joanna Szymanowska, Wiktoria Nowicka
    • I Hamburger z bekonem i karmelizowaną cebulą
      • II Pancakes z masłem orzechowym i świeżymi owocami
        • I Hamburger z bekonem i karmelizowaną cebulą
          • Bułka (4-5 sztuk):
            • Składniki:
              • 20-25g drożdży
                • 50g cukru
                  • 170g masła
                    • 400g mąki
                      • 100 ml mleka
                        • 4 jajka
                          • https://pl.gorenje.com/
                            • Mięso:
                              • Składniki:
                                • 900g antrykotu
                                  • 180 g słoniny
                                    • 1-2 łyżki pieprzu
                                      • 2-3 łyżki soli
                                        • 2-3 łyżki sosu worcestershire
                                          • 1cm imbiru
                                            • Sos:
                                              • Składniki:
                                                • 2 żółtka
                                                  • łyżeczka musztardy dijon
                                                    • łyżeczka octu
                                                      • łyżeczka soli
                                                        • szczypta cukru
                                                          • 200 ml oleju
                                                            • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
                                                              • 2 łyżki musztardy francuskiej
                                                                • 2 łyżki soku z kiszonych ogórków
                                                                  • Karmelizowana cebula:
                                                                    • Składniki:
                                                                      • 3 czerwone cebule
                                                                        • 2 łyżki cukru
                                                                          • 40ml wody
                                                                            • 3 łyżki octu balsamicznego
                                                                              • Łyżka octu winnego
                                                                                • Szczypta soli
                                                                                  • Szczypta pieprzu
                                                                                    • 3 liście laurowe
                                                                                      • Burger:
                                                                                        • Składniki:
                                                                                          • 5 łyżek oleju
                                                                                            • 5 ogórków kiszonych
                                                                                              • 15 plastrów bekonu
                                                                                                • sałata lollo bianco
                                                                                                  • 5-6 plasterków sera cheddar
                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                      • Bułka:
                                                                                                        • Mleko z cukrem podgrzać do temperatury 36 stopni. Dodać drożdże i odstawić na 10 min. Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn i zacząć miksować. Następnie wrzucać po jednym jajku. Masło roztopić i również wlać cienkim strumieniem do mąki. Miksować przez ok. 10 min, potem odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Następnie uformować kulki i posmarować roztrzepanym jajkiem oraz sezamem. Piec przez 20 min w temp. 180 stopni.
                                                                                                          • Karmelizowana cebula:
                                                                                                            • Cebule kroimy w piórka. Wkładamy plastry do garnka razem z resztą składników i gotujemy, aż cebula się skarmelizuje (około 25 minut).
                                                                                                              • Mięso:
                                                                                                                • Mięso mielimy razem ze słoniną. Przyprawiamy solą, pieprzem, sosem worcestershire oraz imbirem. Dokładnie ugniatamy i formujemy 4-5 hamburgery. Z mięsa formujemy hamburgery. Smażymy je na patelni grillowej posmarowanej niewielką ilością oleju, po 5-6 min z każdej strony. Na ciepłe mięso kładziemy plaster sera, aby się rozpuścił. Podsmażamy bekon na chrupko.
                                                                                                                  • Sos:
                                                                                                                    • Do miski wrzucamy dwa żółtka, musztardę dijon, ocet, sól i szczyptę cukru. Całość ubijamy rózgą, powoli dolewając oleju, aż powstanie majonez. Finalnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
                                                                                                                      • Podanie:
                                                                                                                        • Gotowe bułki podpiekamy na suchej patelni, a następnie spód smarujemy sosem. Kładziemy sałatę, na to usmażone mięso z serem. Przekładamy to karmelizowaną cebulą, ogórkiem i bekonem. Górę bułki smarujemy sosem i przykrywamy całość hamburgera.
                                                                                                                          • II Pancakes z masłem orzechowym i świeżymi owocami
                                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                                              • 1 ¼ szklanka mąki
                                                                                                                                • 1 jajko
                                                                                                                                  • 1 ¼ szklanki maślanki
                                                                                                                                    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                                                                      • ¼ szklanki cukru pudru
                                                                                                                                        • ¼ szklanki oleju
                                                                                                                                          • Masło orzechowe
                                                                                                                                            • Borówki amerykańskie
                                                                                                                                              • Maliny
                                                                                                                                                • Mięta
                                                                                                                                                  • Cukier puder
                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                      • Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek i zostawiamy na 30 min do odpoczynku . Smażymy około 8 małych placuszków na niewielkiej ilości tłuszczu.
                                                                                                                                                        • Podanie:
                                                                                                                                                          • Podajemy z masłem orzechowym i świeżymi owocami. Polewamy kremem czekoladowym i posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy liściem mięty.
                                                                                                                                                            MasterChef
                                                                                                                                                            MasterChef
                                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości