- Mauro Amarante, Dariusz Lisowski, Joanna Szymanowska, Wiktoria Nowicka
- I Hamburger z bekonem i karmelizowaną cebulą
- II Pancakes z masłem orzechowym i świeżymi owocami
- I Hamburger z bekonem i karmelizowaną cebulą
- Bułka (4-5 sztuk):
- Składniki:
- 20-25g drożdży
- 50g cukru
- 170g masła
- 400g mąki
- 100 ml mleka
- 4 jajka
- https://pl.gorenje.com/
- Mięso:
- Składniki:
- 900g antrykotu
- 180 g słoniny
- 1-2 łyżki pieprzu
- 2-3 łyżki soli
- 2-3 łyżki sosu worcestershire
- 1cm imbiru
- Sos:
- Składniki:
- 2 żółtka
- łyżeczka musztardy dijon
- łyżeczka octu
- łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 200 ml oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki soku z kiszonych ogórków
- Karmelizowana cebula:
- Składniki:
- 3 czerwone cebule
- 2 łyżki cukru
- 40ml wody
- 3 łyżki octu balsamicznego
- Łyżka octu winnego
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 3 liście laurowe
- Burger:
- Składniki:
- 5 łyżek oleju
- 5 ogórków kiszonych
- 15 plastrów bekonu
- sałata lollo bianco
- 5-6 plasterków sera cheddar
- Wykonanie:
- Bułka:
- Mleko z cukrem podgrzać do temperatury 36 stopni. Dodać drożdże i odstawić na 10 min. Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn i zacząć miksować. Następnie wrzucać po jednym jajku. Masło roztopić i również wlać cienkim strumieniem do mąki. Miksować przez ok. 10 min, potem odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Następnie uformować kulki i posmarować roztrzepanym jajkiem oraz sezamem. Piec przez 20 min w temp. 180 stopni.
- Karmelizowana cebula:
- Cebule kroimy w piórka. Wkładamy plastry do garnka razem z resztą składników i gotujemy, aż cebula się skarmelizuje (około 25 minut).
- Mięso:
- Mięso mielimy razem ze słoniną. Przyprawiamy solą, pieprzem, sosem worcestershire oraz imbirem. Dokładnie ugniatamy i formujemy 4-5 hamburgery. Z mięsa formujemy hamburgery. Smażymy je na patelni grillowej posmarowanej niewielką ilością oleju, po 5-6 min z każdej strony. Na ciepłe mięso kładziemy plaster sera, aby się rozpuścił. Podsmażamy bekon na chrupko.
- Sos:
- Do miski wrzucamy dwa żółtka, musztardę dijon, ocet, sól i szczyptę cukru. Całość ubijamy rózgą, powoli dolewając oleju, aż powstanie majonez. Finalnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
- Podanie:
- Gotowe bułki podpiekamy na suchej patelni, a następnie spód smarujemy sosem. Kładziemy sałatę, na to usmażone mięso z serem. Przekładamy to karmelizowaną cebulą, ogórkiem i bekonem. Górę bułki smarujemy sosem i przykrywamy całość hamburgera.
- II Pancakes z masłem orzechowym i świeżymi owocami
- Składniki:
- 1 ¼ szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 ¼ szklanki maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ szklanki cukru pudru
- ¼ szklanki oleju
- Masło orzechowe
- Borówki amerykańskie
- Maliny
- Mięta
- Cukier puder
- Wykonanie:
- Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek i zostawiamy na 30 min do odpoczynku . Smażymy około 8 małych placuszków na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Podanie:
- Podajemy z masłem orzechowym i świeżymi owocami. Polewamy kremem czekoladowym i posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy liściem mięty.
podziel się: