DRUŻYNA CZERWONA: Przepis na wyśmienitą zapiekankę, babkę ziemniaczaną i ... lemoniadę! Smacznego!:)

MasterChef
MasterChef
Trzy drużyny kucharzy rywalizowały, mając za zadanie wydać dokładnie 100 porcji mięsnych oraz 100 porcji wegetariańskich, by wykarmić łącznie 100 osób. Jak poradziły sobie drużyny w tym zadaniu? Który food truck zyskł największą popularność wśród gości zgromadzonych pod Wawelem?  
MasterChef
MasterChef
  • Gosia Szymonek , Ania Brandt, Michał Podulski, Ola Wartałowicz, Misza Kopacz
    • I Zapiekanka z mięsem i serem
      • II Babka ziemniaczana z twarogiem i ziołami
        • III Lemoniada
          • I Zapiekanka z mięsem i serem
            • Bułka na zapiekankę (4-5 szt.):
              • Składniki:
                • 370 g mąki
                  • 10 g drożdży
                    • 250 ml mleka
                      • 1 łyżeczka soli
                        • 1,5 łyżki cukru
                          • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek
                            • Majeranek, kminek i pieprz do posypania bułek (po jednej łyżeczce)
                              • https://www.makro.pl/
                                • Farsz do zapiekanki:
                                  • Składniki:
                                    • 500 g mięsa mielonego (pół na pół - łopatka wieprzowa i udziec wołowy)
                                      • 3 cebule
                                        • 3 łodygi selera naciowego
                                          • 2 marchewki
                                            • 3 łyżki majeranku
                                              • 1 łyżka kminku
                                                • Świeży koperek
                                                  • Sól i pieprz do smaku
                                                    • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
                                                      • 2 puszki pomidorów
                                                        • Wykonanie:
                                                          • Bułki:
                                                            • Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Podgrzać mleko, roztopić masło. Następnie w jednym naczyniu połączyć masło i mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier. Odczekać 5 minut, do momentu aż drożdże zaczną pracować. Do robota planetarnego wsypać mąkę i sól oraz dolać zaczyn, wyrabiać około 5-8 minut. Podzielić ciasto na 6 podłużnych bułek i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i ułożyć na nim bułki. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać mieszanką ziół. Piec przez 10 min w temperaturze 220 stopni po czym piec kolejne 10 min w temperaturze obniżonej do 180 st.
                                                              • Farsz do zapiekanki:
                                                                • Mięso zmielić razem z cebulą i selerem naciowym. Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy i majeranku. Kiedy mięso się zarumieni, należy podlać je czerwonym winem, a następnie dodać pomidory z puszki. Gotować 2 godziny, aż do momentu uzyskania gęstego farszu. Po tym czasie posolić do smaku i gotować kolejne 20-30 min. Odstawić do wystygnięcia.
                                                                  • Podanie:
                                                                    • Bułki przeciąć wzdłuż długości. Nałożyć farsz, posypać startym serem i zapiekać pod grillem do momentu rozpuszczenia się sera. Podawać z ketchupem lub/i sosem twarogowo - śmietanowym oraz ze świeżym koperkiem i szczypiorkiem.
                                                                      • II Babka ziemniaczana z twarogiem i ziołami
                                                                        • Babka ziemniaczana:
                                                                          • Składniki:
                                                                            • 500g ziemniaków
                                                                              • 2 cebule
                                                                                • 200g twarogu
                                                                                  • 2 jajka
                                                                                    • 1 pęczek kopru
                                                                                      • 1 pęczek szczypiorku
                                                                                        • Sól i pieprz
                                                                                          • 1 łyżeczka majeranku
                                                                                            • Wykonanie:
                                                                                              • Sos:
                                                                                                • 100g twarogu wymieszać z 200g kwaśnej śmietany. Posiekać łyżkę koperku i łyżkę szczypiorku. Następnie wymieszać koperek i szczypiorek z twarogiem i śmietaną, posolić do smaku.
                                                                                                  • Babka ziemniaczana:
                                                                                                    • Ziemniaki ugotować, odlać i odstawić do wystygnięcia. Następnie przecisnąć ostygnięte ziemniaki przez praskę. Usmażyć cebulkę i połączyć z ziemniakami. Dodać twarogu, wymieszać. Oddzielić białka jajek od żółtek, po czym ubić białka. Do masy ziemniaczanej dodać żółtka i ubitą pianę z białek. Dodać majeranek, szczypior, koper, sól i pieprz. Wymieszać. Na głęboką blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć masę ziemniaczaną i piec w temperaturze 200 stopni C przez około 40 minut.
                                                                                                      • Podanie:
                                                                                                        • Zapiekankę podawać posypaną serem i ozdobioną kleksem z sosu twarogowo - śmietanowego z ziołami.
                                                                                                          • III Lemoniada:
                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                              • 1 litr wody
                                                                                                                • Sok z 3 cytryn
                                                                                                                  • 1 cytryna
                                                                                                                    • 4 gałązki mięty
                                                                                                                      • 4 łyżki cukru lub 3 łyżki miodu (można więcej jak, ktoś lubi słodkie napoje)
                                                                                                                        • Kostki lodu
                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                            • Do gotującej się wody dodajemy cukier albo miód i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie przelewamy roztwór, czekamy aż wystygnie i wkładamy do lodówki. Wyciskamy sok z cytryn i kroimy jedną cytrynę w plastry. Do schłodzonego roztworu dodajemy sok z cytryny, plastry cytryny, mięte i ewentualnie lód.
                                                                                                                              MasterChef
                                                                                                                              MasterChef
                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                              Pozostałe wiadomości