- Gosia Szymonek , Ania Brandt, Michał Podulski, Ola Wartałowicz, Misza Kopacz
- I Zapiekanka z mięsem i serem
- II Babka ziemniaczana z twarogiem i ziołami
- III Lemoniada
- I Zapiekanka z mięsem i serem
- Bułka na zapiekankę (4-5 szt.):
- Składniki:
- 370 g mąki
- 10 g drożdży
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżki cukru
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek
- Majeranek, kminek i pieprz do posypania bułek (po jednej łyżeczce)
- https://www.makro.pl/
- Farsz do zapiekanki:
- Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (pół na pół - łopatka wieprzowa i udziec wołowy)
- 3 cebule
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżka kminku
- Świeży koperek
- Sól i pieprz do smaku
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 puszki pomidorów
- Wykonanie:
- Bułki:
- Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Podgrzać mleko, roztopić masło. Następnie w jednym naczyniu połączyć masło i mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier. Odczekać 5 minut, do momentu aż drożdże zaczną pracować. Do robota planetarnego wsypać mąkę i sól oraz dolać zaczyn, wyrabiać około 5-8 minut. Podzielić ciasto na 6 podłużnych bułek i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i ułożyć na nim bułki. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać mieszanką ziół. Piec przez 10 min w temperaturze 220 stopni po czym piec kolejne 10 min w temperaturze obniżonej do 180 st.
- Farsz do zapiekanki:
- Mięso zmielić razem z cebulą i selerem naciowym. Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy i majeranku. Kiedy mięso się zarumieni, należy podlać je czerwonym winem, a następnie dodać pomidory z puszki. Gotować 2 godziny, aż do momentu uzyskania gęstego farszu. Po tym czasie posolić do smaku i gotować kolejne 20-30 min. Odstawić do wystygnięcia.
- Podanie:
- Bułki przeciąć wzdłuż długości. Nałożyć farsz, posypać startym serem i zapiekać pod grillem do momentu rozpuszczenia się sera. Podawać z ketchupem lub/i sosem twarogowo - śmietanowym oraz ze świeżym koperkiem i szczypiorkiem.
- II Babka ziemniaczana z twarogiem i ziołami
- Babka ziemniaczana:
- Składniki:
- 500g ziemniaków
- 2 cebule
- 200g twarogu
- 2 jajka
- 1 pęczek kopru
- 1 pęczek szczypiorku
- Sól i pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- Wykonanie:
- Sos:
- 100g twarogu wymieszać z 200g kwaśnej śmietany. Posiekać łyżkę koperku i łyżkę szczypiorku. Następnie wymieszać koperek i szczypiorek z twarogiem i śmietaną, posolić do smaku.
- Babka ziemniaczana:
- Ziemniaki ugotować, odlać i odstawić do wystygnięcia. Następnie przecisnąć ostygnięte ziemniaki przez praskę. Usmażyć cebulkę i połączyć z ziemniakami. Dodać twarogu, wymieszać. Oddzielić białka jajek od żółtek, po czym ubić białka. Do masy ziemniaczanej dodać żółtka i ubitą pianę z białek. Dodać majeranek, szczypior, koper, sól i pieprz. Wymieszać. Na głęboką blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć masę ziemniaczaną i piec w temperaturze 200 stopni C przez około 40 minut.
- Podanie:
- Zapiekankę podawać posypaną serem i ozdobioną kleksem z sosu twarogowo - śmietanowego z ziołami.
- III Lemoniada:
- Składniki:
- 1 litr wody
- Sok z 3 cytryn
- 1 cytryna
- 4 gałązki mięty
- 4 łyżki cukru lub 3 łyżki miodu (można więcej jak, ktoś lubi słodkie napoje)
- Kostki lodu
- Wykonanie:
- Do gotującej się wody dodajemy cukier albo miód i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie przelewamy roztwór, czekamy aż wystygnie i wkładamy do lodówki. Wyciskamy sok z cytryn i kroimy jedną cytrynę w plastry. Do schłodzonego roztworu dodajemy sok z cytryny, plastry cytryny, mięte i ewentualnie lód.
podziel się: