DRUŻYNA CZERWONA: Przepis na wyśmienitą zapiekankę, babkę ziemniaczaną i ... lemoniadę! Smacznego!:)

MasterChef
MasterChef
Trzy drużyny kucharzy rywalizowały, mając za zadanie wydać dokładnie 100 porcji mięsnych oraz 100 porcji wegetariańskich, by wykarmić łącznie 100 osób. Jak poradziły sobie drużyny w tym zadaniu? Który food truck zyskł największą popularność wśród gości zgromadzonych pod Wawelem?  
MasterChef
MasterChef
  • Gosia Szymonek , Ania Brandt, Michał Podulski, Ola Wartałowicz, Misza Kopacz
  • I Zapiekanka z mięsem i serem
  • II Babka ziemniaczana z twarogiem i ziołami
  • III Lemoniada
  • I Zapiekanka z mięsem i serem
  • Bułka na zapiekankę (4-5 szt.):
  • Składniki:
  • 370 g mąki
  • 10 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek
  • Majeranek, kminek i pieprz do posypania bułek (po jednej łyżeczce)
  • https://www.makro.pl/
  • Farsz do zapiekanki:
  • Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego (pół na pół - łopatka wieprzowa i udziec wołowy)
  • 3 cebule
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka kminku
  • Świeży koperek
  • Sól i pieprz do smaku
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 puszki pomidorów
  • Wykonanie:
  • Bułki:
  • Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Podgrzać mleko, roztopić masło. Następnie w jednym naczyniu połączyć masło i mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier. Odczekać 5 minut, do momentu aż drożdże zaczną pracować. Do robota planetarnego wsypać mąkę i sól oraz dolać zaczyn, wyrabiać około 5-8 minut. Podzielić ciasto na 6 podłużnych bułek i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i ułożyć na nim bułki. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać mieszanką ziół. Piec przez 10 min w temperaturze 220 stopni po czym piec kolejne 10 min w temperaturze obniżonej do 180 st.
  • Farsz do zapiekanki:
  • Mięso zmielić razem z cebulą i selerem naciowym. Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy i majeranku. Kiedy mięso się zarumieni, należy podlać je czerwonym winem, a następnie dodać pomidory z puszki. Gotować 2 godziny, aż do momentu uzyskania gęstego farszu. Po tym czasie posolić do smaku i gotować kolejne 20-30 min. Odstawić do wystygnięcia.
  • Podanie:
  • Bułki przeciąć wzdłuż długości. Nałożyć farsz, posypać startym serem i zapiekać pod grillem do momentu rozpuszczenia się sera. Podawać z ketchupem lub/i sosem twarogowo - śmietanowym oraz ze świeżym koperkiem i szczypiorkiem.
  • II Babka ziemniaczana z twarogiem i ziołami
  • Babka ziemniaczana:
  • Składniki:
  • 500g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 200g twarogu
  • 2 jajka
  • 1 pęczek kopru
  • 1 pęczek szczypiorku
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Wykonanie:
  • Sos:
  • 100g twarogu wymieszać z 200g kwaśnej śmietany. Posiekać łyżkę koperku i łyżkę szczypiorku. Następnie wymieszać koperek i szczypiorek z twarogiem i śmietaną, posolić do smaku.
  • Babka ziemniaczana:
  • Ziemniaki ugotować, odlać i odstawić do wystygnięcia. Następnie przecisnąć ostygnięte ziemniaki przez praskę. Usmażyć cebulkę i połączyć z ziemniakami. Dodać twarogu, wymieszać. Oddzielić białka jajek od żółtek, po czym ubić białka. Do masy ziemniaczanej dodać żółtka i ubitą pianę z białek. Dodać majeranek, szczypior, koper, sól i pieprz. Wymieszać. Na głęboką blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć masę ziemniaczaną i piec w temperaturze 200 stopni C przez około 40 minut.
  • Podanie:
  • Zapiekankę podawać posypaną serem i ozdobioną kleksem z sosu twarogowo - śmietanowego z ziołami.
  • III Lemoniada:
  • Składniki:
  • 1 litr wody
  • Sok z 3 cytryn
  • 1 cytryna
  • 4 gałązki mięty
  • 4 łyżki cukru lub 3 łyżki miodu (można więcej jak, ktoś lubi słodkie napoje)
  • Kostki lodu
  • Wykonanie:
  • Do gotującej się wody dodajemy cukier albo miód i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie przelewamy roztwór, czekamy aż wystygnie i wkładamy do lodówki. Wyciskamy sok z cytryn i kroimy jedną cytrynę w plastry. Do schłodzonego roztworu dodajemy sok z cytryny, plastry cytryny, mięte i ewentualnie lód.
MasterChef
MasterChef
podziel się:

Pozostałe wiadomości