- 300 g markiz kakaowych z kremem waniliowym
- 50 g gorzkiej czekolady (70% miazgi kakaowej)
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki wędzonej soli morskiej w płatkach
Ciasteczka i czekoladę rozkruszamy w malakserze. Masło roztapiamy, dodajemy sól i łączymy ze zmiksowanymi ciasteczkami z czekoladą. Formę o średnicy 23 cm delikatnie smarujemy masłem. Ugniatamy masę wypukłą stroną łyżki na dnie i ścianach foremki, aż spód będzie gładki i równy .Formę wstawiamy na przynajmniej 1 godzinę do lodówki.
Składniki na masę czekoladową:- 100 g (70% miazgi kakaowej)
- 25 g skrobi kukurydzianej
- 60 ml mleka 3,2%
- 500 g śmietany kremówki
- 50 g kakao w proszku
- 2 łyżeczki mocnej kawy rozpuszczalnej
- 30 g cukru
- łyżeczka pasty z wanilii
- 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
- 3/4 wędzonej soli w płatkach
Skrobię kukurydzianką mieszamy z mlekiem trzepaczką na gładko. Czekoladę drobno siekamy. Śmietanę wlewamy do rondla z grubym dnem, dodajemy do niej czekoladę, przesiane kakao, kawę rozpuszczalną, cukier, pastę z wanilii, oliwę i sól. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, delikatnie mieszając trzepaczką, aż śmietana będzie gorąca, a czekolada się stopi i rozpuści.
Zdejmujemy rondel z ognia. Do masy dodajemy mleko ze skrobią, mieszam i stawiamy rondel z powrotem na małym ogniu. Mieszamy drewnianą łyżką do momentu, aż krem zgęstnieje (ok. 10 minut). Od czasu do czasu zdjejmujemy rondel z ognia, energicznie mieszając, aż składniki się połączą, ale tak, żeby śmietana się nie zagotowała. Krem powinien być dość gęsty, powinien zostawiać ślad kiedy przejedzie się po nim palcem .Odstawić krem do schłodzenia. Jeszcze ciepły krem rozprowadzić na kruchym spodzie wyrównując wierzch. Tartę wstawić na całą noc do lodówki i wyjąć na 10 minut przed podaniem. Podawać z wiśniami podsmażonymi na patelni z odrobiną wytrawnego alkoholu /koniak, whiskey.