Dorota i Przemek: W starej serowarni, czyli domowego wyrobu ser podpuszczkowy w marynacie, podany z ciabattą

W starej serowarni
W starej serowarni
Składniki ser podpuszczkowy:
  • 8 l mleka 3,2 %
    • 1g chlorku wapnia
      • 1g podpuszczki
        Przygotowanie:

        Mleko podgrzewamy do 38 stopni C. Dodajemy chlorek rozpuszczony w 1 łyżce letniej wody i mieszamy. Dodajemy podpuszczkę rozpuszczoną w 1 łyżce letniej wody i mieszamy .Czekamy 40 minut do wytworzenia skrzepu. Kroimy skrzep w paski ok. 2 cm. Czekamy na wytrącenie serwatki ok. 30-40 minut. Zlewamy serwatkę a pozostały skrzep wykładamy na sito do odcieknięcia. Potem przekładamy go w foremki, lekko dociskamy i zostawiamy na noc do odcieku.

        Składniki na marynatę:
        • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
          • 10-15 posiekanych listków bazylii
            • pół szklanki oliwy extra vergine
              • łyżeczka oregano
                • jeden duży dojrzały posiekany pomidor
                  • 3-4 ząbki zmiażdżonego czosnku
                    • łyżeczka soli wędzonej w płatkach
                      Przygotowanie:

                      Koper podgrzewamy na patelni. Mieszamy go z resztą składników. Plastry sera umieszczamy w marynacie na okolo 20-30 minut. Potem skrapiam go oliwą. Podajemy z częścią marynaty i pudrem z szynki parmeńskiej, ciabattą i oliwą ze składnikami marynaty, jeśli ktoś lubi „umoczyć chlebek”.

                      Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
                      Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
                      Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
                      Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
                      Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
                      +12
                      Zobacz galerię
                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości