- 8 l mleka 3,2 %
- 1g chlorku wapnia
- 1g podpuszczki
Mleko podgrzewamy do 38 stopni C. Dodajemy chlorek rozpuszczony w 1 łyżce letniej wody i mieszamy. Dodajemy podpuszczkę rozpuszczoną w 1 łyżce letniej wody i mieszamy .Czekamy 40 minut do wytworzenia skrzepu. Kroimy skrzep w paski ok. 2 cm. Czekamy na wytrącenie serwatki ok. 30-40 minut. Zlewamy serwatkę a pozostały skrzep wykładamy na sito do odcieknięcia. Potem przekładamy go w foremki, lekko dociskamy i zostawiamy na noc do odcieku.
Składniki na marynatę:- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 10-15 posiekanych listków bazylii
- pół szklanki oliwy extra vergine
- łyżeczka oregano
- jeden duży dojrzały posiekany pomidor
- 3-4 ząbki zmiażdżonego czosnku
- łyżeczka soli wędzonej w płatkach
Koper podgrzewamy na patelni. Mieszamy go z resztą składników. Plastry sera umieszczamy w marynacie na okolo 20-30 minut. Potem skrapiam go oliwą. Podajemy z częścią marynaty i pudrem z szynki parmeńskiej, ciabattą i oliwą ze składnikami marynaty, jeśli ktoś lubi „umoczyć chlebek”.
podziel się: