Dominika i Dawid: BOMBA SMAKÓW, czyli hiszpańskie tapas

BOMBA SMAKÓW, czyli hiszpańskie tapas
BOMBA SMAKÓW, czyli hiszpańskie tapas
Składniki:
  • pół kg ziemniaków
  • 250 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 kieliszek białego wina
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • oliwa
  • olej do głębokiego smażenia
  • czosnek
  • mleko
  • sok z cytryny
  • bulion warzywny
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • 10 g mąki pszennej
Przygotowanie:

Gotujemy ziemniaki w mundurkach, następnie obieramy je i zgniatamy. Dodajemy mąkę i jajka i doprawiamy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiamy mięso i smażymy na patelni z cebulą. Dodajemy wino. Gdy wino odparuje, odstawiamy patelnię z ognia i studzimy. Usmażone i wystudzone mięso mieszamy z ziemniakami. Formujemy kule, które następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu. Przygotowujemy sos aioli: czosnek, sól, mleko, oliwę i sok z cytryny blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Przygotowujemy salsa brava: na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przyprawy i odrobinę mąki. Mieszamy. Dodajemy bulion. Kule podajemy zgodnie z upodobaniem: polewamy sosem przed podaniem lub podajemy w osobnych naczyniach.

Ugotowani w parach: Hiszpańskie tapas przypadło gościom do gustu
podziel się:

Pozostałe wiadomości