Dominika i Dawid: BOMBA SMAKÓW, czyli hiszpańskie tapas

BOMBA SMAKÓW, czyli hiszpańskie tapas
BOMBA SMAKÓW, czyli hiszpańskie tapas
Składniki:
  • pół kg ziemniaków
    • 250 g mielonego mięsa
      • 1 cebula
        • 2 jajka
          • 1 łyżeczka mąki pszennej
            • 1 kieliszek białego wina
              • sól
                • pieprz
                  • bułka tarta
                    • oliwa
                      • olej do głębokiego smażenia
                        • czosnek
                          • mleko
                            • sok z cytryny
                              • bulion warzywny
                                • papryka słodka
                                  • papryka ostra
                                    • 10 g mąki pszennej
                                      Przygotowanie:

                                      Gotujemy ziemniaki w mundurkach, następnie obieramy je i zgniatamy. Dodajemy mąkę i jajka i doprawiamy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiamy mięso i smażymy na patelni z cebulą. Dodajemy wino. Gdy wino odparuje, odstawiamy patelnię z ognia i studzimy. Usmażone i wystudzone mięso mieszamy z ziemniakami. Formujemy kule, które następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu. Przygotowujemy sos aioli: czosnek, sól, mleko, oliwę i sok z cytryny blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Przygotowujemy salsa brava: na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przyprawy i odrobinę mąki. Mieszamy. Dodajemy bulion. Kule podajemy zgodnie z upodobaniem: polewamy sosem przed podaniem lub podajemy w osobnych naczyniach.

                                      Ugotowani w parach: Hiszpańskie tapas przypadło gościom do gustu
                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości