- pół kg ziemniaków
- 250 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 kieliszek białego wina
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- oliwa
- olej do głębokiego smażenia
- czosnek
- mleko
- sok z cytryny
- bulion warzywny
- papryka słodka
- papryka ostra
- 10 g mąki pszennej
Gotujemy ziemniaki w mundurkach, następnie obieramy je i zgniatamy. Dodajemy mąkę i jajka i doprawiamy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiamy mięso i smażymy na patelni z cebulą. Dodajemy wino. Gdy wino odparuje, odstawiamy patelnię z ognia i studzimy. Usmażone i wystudzone mięso mieszamy z ziemniakami. Formujemy kule, które następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu. Przygotowujemy sos aioli: czosnek, sól, mleko, oliwę i sok z cytryny blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Przygotowujemy salsa brava: na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przyprawy i odrobinę mąki. Mieszamy. Dodajemy bulion. Kule podajemy zgodnie z upodobaniem: polewamy sosem przed podaniem lub podajemy w osobnych naczyniach.