Antek Lis: Ośmiornica

Antek Lis: Ośmiornica
Antek Lis: Ośmiornica
  • Ośmiornica
    • Składniki:
      • -3 macki ośmiornicy
        • -2 marchewki
          • - 2 pietruszki
            • -cebula
              • -kawałek kopru włoskiego
                • -szczypta soli
                  • -3 pomarańcze
                    • -limonka
                      • -30g masła
                        • -łyżka syropu klonowego
                          • -wino białe(150ml)
                            • -masło(40g)
                              • -sos sojowy
                                • -kmin rzymski
                                  • -masło(100g) Wykonanie:
                                    • Warzywa obieramy i kroimy, a cebulę opalamy nad gazem i gotujemy przez ok. 15 min. Wkładamy macki i gotujemy przez 40 min.
                                      • Pomarańcze filetujemy i podsmażamy z łyżką syropu klonowego. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz limonkę. Dodajemy 2 łyżki bulionu i redukujemy. Następnie dodajemy masło. Bulion redukujemy, dodajemy wino, redukujemy i zagęszczamy masłem. Marchewkęwyjmujemy z bulionu, dodajemy łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę kminu rzymskiego. Blendujemy razem z masłem na gładką masę.Wykładamy na talerz i dekorujemy.
                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości