Antek Lis: Ośmiornica

Antek Lis: Ośmiornica
Antek Lis: Ośmiornica
  • Ośmiornica
  • Składniki:
  • -3 macki ośmiornicy
  • -2 marchewki
  • - 2 pietruszki
  • -cebula
  • -kawałek kopru włoskiego
  • -szczypta soli
  • -3 pomarańcze
  • -limonka
  • -30g masła
  • -łyżka syropu klonowego
  • -wino białe(150ml)
  • -masło(40g)
  • -sos sojowy
  • -kmin rzymski
  • -masło(100g) Wykonanie:
  • Warzywa obieramy i kroimy, a cebulę opalamy nad gazem i gotujemy przez ok. 15 min. Wkładamy macki i gotujemy przez 40 min.
  • Pomarańcze filetujemy i podsmażamy z łyżką syropu klonowego. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz limonkę. Dodajemy 2 łyżki bulionu i redukujemy. Następnie dodajemy masło. Bulion redukujemy, dodajemy wino, redukujemy i zagęszczamy masłem. Marchewkęwyjmujemy z bulionu, dodajemy łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę kminu rzymskiego. Blendujemy razem z masłem na gładką masę.Wykładamy na talerz i dekorujemy.
podziel się:

Pozostałe wiadomości