- Ośmiornica
- Składniki:
- -3 macki ośmiornicy
- -2 marchewki
- - 2 pietruszki
- -cebula
- -kawałek kopru włoskiego
- -szczypta soli
- -3 pomarańcze
- -limonka
- -30g masła
- -łyżka syropu klonowego
- -wino białe(150ml)
- -masło(40g)
- -sos sojowy
- -kmin rzymski
- -masło(100g) Wykonanie:
- Warzywa obieramy i kroimy, a cebulę opalamy nad gazem i gotujemy przez ok. 15 min. Wkładamy macki i gotujemy przez 40 min.
- Pomarańcze filetujemy i podsmażamy z łyżką syropu klonowego. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz limonkę. Dodajemy 2 łyżki bulionu i redukujemy. Następnie dodajemy masło. Bulion redukujemy, dodajemy wino, redukujemy i zagęszczamy masłem. Marchewkęwyjmujemy z bulionu, dodajemy łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę kminu rzymskiego. Blendujemy razem z masłem na gładką masę.Wykładamy na talerz i dekorujemy.
podziel się: