Ciasto robi się szybko i bez użycia miksera. Jeśli nie masz w domu mrożonych owoców możesz użyć dżemu, konfitury, a nawet twarogu.
Składniki:- 1 szklanka maślanki
- 3 jaja
- 3 szklanki mąki pszennej
- cukier waniliowy
- pół szklanki cukru albo ksylitolu
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego (ponieważ nie ma aż tak intensywnego
- aromatu, jak np. rzepakowy)
- 1,5 kg owoców jagodowych( jagody, maliny, borówki, truskawki) lub 2 kg owoców np. jabłka, śliwki, gruszki, bądź też 800-900 g owoców mrożonych
- Dwa razy więcej mąki i dwa razy więcej cukru niż masła, np. 4 łyżki masła, 8 łyżek mąki, 8 łyżek cukru
Przygotowujemy kruszonkę: do miski dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy. Wkładamy do lodówki.
Mokre składniki: jajka, maślankę i olej krótko miksujemy (bądź mieszamy). Dodajemy mąkę, proszek, cukier i miksujemy przez chwilę, bądź mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę o dowolnym kształcie, może być też żaroodporne naczynie. Układamy owoce/dżem/twaróg i na to ścieramy zimną kruszonkę. Wkładamy do pieca i pieczemy w 170* około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka
podziel się: