Składniki:
- 800-900 g schabu/polędwiczki z cielęciny (lub polędwiczki z wołowiny)
- 2-3 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
Sos:
- 3 żółtka
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- pieprz mielony
- 80 g oleju
- 1 puszka 160-180 g tuńczyka w sosie własnym
- 5-6 szt. anchois
- garść tartego parmezanu
- pieprz wedle gustu
- 20-30 g śmietanki
Przygotowanie:
- Mięso podsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z czosnkiem i gałązką rozmarynu, doprawić solą i pieprzem.
- Przełożyć mięso razem z rozmarynem i czosnkiem do worka moletowanego (przeznaczonego do zgrzewarki próżniowej), usunąć powietrze i zgrzać krawędź.
- Przełożyć worek do sous vide, podgrzać do temperatury 66*C, gotować przez 20 min.
- Sos: wszystkie składniki oprócz soli i śmietanki przełożyć do wąskiego naczynia i zblendować, dodać śmietankę (ilość wedle gustu, żeby rozrzedzić gęstą konsystencję), opcjonalnie dosolić.
- Wyłożyć sos na talerz, na sos cienko pokrojone plasterki mięsa, dodać kapary i inne dekoracyjne dodatki wedle gustu.