"Ugotowani 14". Vitello Tonnato - przepis na włoską przystawkę Alesii z Warszawy

"Ugotowani 14", odcinek 1, przystawka 1
Ugotowani 14 - zwiastun 1. odcinka
W pierwszym odcinku 14. sezonu "Ugotowanych" w Warszawie Alesia zaserwowała wyjątkową przystawkę – klasyczne Vitello Tonnato. To danie kuchni włoskiej zachwyca delikatnym mięsem cielęcym i wyrazistym sosem z tuńczyka, kaparów i anchois. Sprawdź, jak przygotować tę potrawę w domowych warunkach!
"Ugotowani 14", odcinek 1, przystawka 1
"Ugotowani 14", odcinek 1, przystawka 1

Składniki:

  • 800-900 g schabu/polędwiczki z cielęciny (lub polędwiczki z wołowiny)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu

Sos:

  • 3 żółtka
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • pieprz mielony
  • 80 g oleju
  • 1 puszka 160-180 g tuńczyka w sosie własnym
  • 5-6 szt. anchois
  • garść tartego parmezanu
  • pieprz wedle gustu
  • 20-30 g śmietanki

Przygotowanie:

  • Mięso podsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z czosnkiem i gałązką rozmarynu, doprawić solą i pieprzem.
  • Przełożyć mięso razem z rozmarynem i czosnkiem do worka moletowanego (przeznaczonego do zgrzewarki próżniowej), usunąć powietrze i zgrzać krawędź.
  • Przełożyć worek do sous vide, podgrzać do temperatury 66*C, gotować przez 20 min.
  • Sos: wszystkie składniki oprócz soli i śmietanki przełożyć do wąskiego naczynia i zblendować, dodać śmietankę (ilość wedle gustu, żeby rozrzedzić gęstą konsystencję), opcjonalnie dosolić.
  • Wyłożyć sos na talerz, na sos cienko pokrojone plasterki mięsa, dodać kapary i inne dekoracyjne dodatki wedle gustu.