PLACKI - SKŁADNIKI:
- 2 średnie cukinie (ok. 600 g)
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej (ok. 50 g)
- 2 łyżki tartego sera (opcjonalnie, np. parmezan lub gouda)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki suszonego czosnku lub 1 ząbek świeżego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
- 1–2 łyżki oliwy z oliwek (do posmarowania blachy lub papieru)
SOS MANGO CHILI- SKŁADNIKI:
- 1 średnie, bardzo dojrzałe mango
- 4–6 łyżek octu ryżowego, soku z cytryny lub soku z limonki
- ok. 2 ząbki czosnku
- ok. 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
- ¼–½ papryczki chili – czerwone chili nadaje dipowi piękny, pomarańczowy kolor
- 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
- sól jodowana
PLACKI - PRZYGOTOWANIE:
- 1. Przygotuj cukinię – umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- 2. Odciśnij wodę – startą cukinię przełóż na sito lub do czystej ściereczki i odciśnij jak najwięcej soku (to klucz, żeby placki były chrupiące).
- 3. Dodaj resztę składników – w misce wymieszaj cukinię, drobno posiekaną cebulę, jajka, mąkę, ser, przyprawy i zioła.
- 4. Formowanie – na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (posmarowanym cienko oliwą) uformuj 10–12 małych placków.
- 5. Pieczenie – piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra–dół) przez 20–25 minut, aż będą złociste.
- W połowie pieczenia można je przewrócić, żeby zrumieniły się z obu stron.
SOS MANGO CHILI - PRZYGOTOWANIE:
- Do blendera wrzucamy obrane mango bez pestki, zmiażdżony w prasce lub posiekany czosnek, obrany i posiekany imbir, kawałek chili oraz pozostałe składniki i blendujemy dokładnie.
Autorka/Autor: Natalia Hluzow