"Ugotowani 14". Złote słońce w ogrodzie, czyli placki z cukinii z sosem mango Emila z Warszawy 

"Ugotowani 14". Złote słońce w ogrodzie, czyli placki z cukinii z sosem mango Emila z Warszawy 
Ugotowani 14, odcinek 12 - zwiastun
Emil w 12. odcinku "Ugotowanych 14" zaskoczył wszystkich swoją przystawką. Choć przygotował znane wszystkim placki z cukinii, niespotykany efekt osiągnął dzięki połączeniu ich z sosem na bazie mango i chili. Sprawdźcie ten unikatowy przepis!
"Ugotowani 14". Złote słońce w ogrodzie, czyli placki z cukinii z sosem mango Emila z Warszawy 
"Ugotowani 14". Złote słońce w ogrodzie, czyli placki z cukinii z sosem mango Emila z Warszawy 

PLACKI - SKŁADNIKI:

  • 2 średnie cukinie (ok. 600 g)
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej (ok. 50 g)
  • 2 łyżki tartego sera (opcjonalnie, np. parmezan lub gouda)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku lub 1 ząbek świeżego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 1–2 łyżki oliwy z oliwek (do posmarowania blachy lub papieru)

SOS MANGO CHILI- SKŁADNIKI:

  • 1 średnie, bardzo dojrzałe mango
  • 4–6 łyżek octu ryżowego, soku z cytryny lub soku z limonki
  • ok. 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • ¼–½ papryczki chili – czerwone chili nadaje dipowi piękny, pomarańczowy kolor
  • 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
  • sól jodowana

PLACKI - PRZYGOTOWANIE:

  • 1. Przygotuj cukinię – umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • 2. Odciśnij wodę – startą cukinię przełóż na sito lub do czystej ściereczki i odciśnij jak najwięcej soku (to klucz, żeby placki były chrupiące).
  • 3. Dodaj resztę składników – w misce wymieszaj cukinię, drobno posiekaną cebulę, jajka, mąkę, ser, przyprawy i zioła.
  • 4. Formowanie – na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (posmarowanym cienko oliwą) uformuj 10–12 małych placków.
  • 5. Pieczenie – piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra–dół) przez 20–25 minut, aż będą złociste.
  • W połowie pieczenia można je przewrócić, żeby zrumieniły się z obu stron.

SOS MANGO CHILI - PRZYGOTOWANIE:

  • Do blendera wrzucamy obrane mango bez pestki, zmiażdżony w prasce lub posiekany czosnek, obrany i posiekany imbir, kawałek chili oraz pozostałe składniki i blendujemy dokładnie.