"Ugotowani 14". Ptaszek de Paris - przepis na perliczkę Alesii z Warszawy

Ugotowani 14, przepis na Ptaszek de Paris
Ugotowani 14 - zwiastun 1. odcinka
W pierwszym odcinku 14. sezonu "Ugotowanych" daniem głównym Alesii z Warszwy był "Ptaszek de Paris", czyli perliczką w aromatycznym sosie Café de Paris. To klasyczna kompozycja oparta na maśle z dodatkiem ziół, anchois, kaparów i przypraw, która doskonale podkreśla smak delikatnego mięsa. Sprawdź przepis i przygotuj ten francuski klasyk we własnej kuchni!
Ugotowani 14, przepis na Ptaszek de Paris
Ugotowani 14, przepis na Ptaszek de Paris

Składniki:

  • 4-5 filetów z perliczki
  • czosnek
  • rozmaryn
  • 30-50 g masła
  • sól, pieprz, przyprawy do kurczaka

Sos Cafe de Paris:

  • 200 g masła
  • 1 łyżka drobno posiekanej szalotki
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
  • 1 łyżeczka kaparów (posiekanych)
  • 2 fileciki anchois (drobno posiekane)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  •  1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  •  1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  •  1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  •  1/2 łyżeczki majeranku
  • kilka listków świeżej pietruszki (posiekanej)
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: kilka kropel koniaku lub białego wina

Dodatki:

  • ziemniaki
  • mleko
  • masło
  • olej truflowy

Przygotowanie:

  • Doprawione filety przełożyć do worków moletowanych, dodać czosnek, rozmaryn i po kawałku masła na każdy filecik. Usunąć powietrze, zgrzać krawędzie.
  • Przełożyć worki do sous vide, podgrzać do 66*C, gotować 10-15 min.
  • Gotowe filety wysuszyć papierowym ręcznikiem i podsmażyć przez chwilę z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni.
  • Sos: 170 g masła roztopić, dodać 30 g masła i resztę składników, zblendować, dosolić wedle gustu.
  • Dodatki: Ziemniaki ugotować, dodać ciepłe mleko, masło, trochę wody z ziemniaków i olej truflowy, ubić za pomocą miksera, doprawić wedle gustu.