Składniki:
- 4-5 filetów z perliczki
- czosnek
- rozmaryn
- 30-50 g masła
- sól, pieprz, przyprawy do kurczaka
Sos Cafe de Paris:
- 200 g masła
- 1 łyżka drobno posiekanej szalotki
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
- 1 łyżeczka kaparów (posiekanych)
- 2 fileciki anchois (drobno posiekane)
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- kilka listków świeżej pietruszki (posiekanej)
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: kilka kropel koniaku lub białego wina
Dodatki:
- ziemniaki
- mleko
- masło
- olej truflowy
Przygotowanie:
- Doprawione filety przełożyć do worków moletowanych, dodać czosnek, rozmaryn i po kawałku masła na każdy filecik. Usunąć powietrze, zgrzać krawędzie.
- Przełożyć worki do sous vide, podgrzać do 66*C, gotować 10-15 min.
- Gotowe filety wysuszyć papierowym ręcznikiem i podsmażyć przez chwilę z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni.
- Sos: 170 g masła roztopić, dodać 30 g masła i resztę składników, zblendować, dosolić wedle gustu.
- Dodatki: Ziemniaki ugotować, dodać ciepłe mleko, masło, trochę wody z ziemniaków i olej truflowy, ubić za pomocą miksera, doprawić wedle gustu.