Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 jaja
2 szklanki mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
sok z buraka
szpinak baby
olej słonecznikowy
sól
Przygotowanie:
Mieszamy składniki na ciasto. Dzielimy masę naleśnikową na trzy porcje. Do jednej dodajemy koncentrat z buraka, aby uzyskać różowy kolor ciasta. Drugą porcję miksujemy z liśćmi szpinaku, a trzecią zostawiamy bez dodatków.
PAMIETAJMY - JEŻELI PO DODANIU KONCETRATU MASA BĘDZIE RZADKA, DODAJMY ŁYŻKĘ MĄKI
Smażymy naleśniki. Odstawiamy do wystygnięcia.
Farsze:
1 kg pieczarek
3 bakłażany
3 papryki
1 kg cebuli
3 cukinie
pieprz
czosnek
sól
2 opakowania szpinaku mrożonego w liściach
1 opakowanie tłustego twarogu
4 łyżki stołowe tartego parmezanu
Przygotowanie farszów:
-Pieczarki ścieramy na tarce i smażymy z cebulką oraz przyprawami. Dodajemy łyżkę masła.
Studzimy farsz.
-Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Smażymy na oleju z cebulką i przyprawami. Studzimy. Do ostudzonych warzyw dodajemy tarty parmezan.
-Szpinak smażymy z czosnkiem na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Do ostudzonego szpinaku dodajemy twaróg.
Na zimne naleśniki nakładamy farsze. Przekrajamy i podgrzewamy w piekarniku.