Patrycja i Robert: PYSZNE KOLOROWE NALEŚNIKI, czyli naleśniki w 3 kolorach z 3 różnymi farszami: warzywami, szpinakiem i pieczarkami

Patrycja i Robert: Pyszne kolorowe naleśniki
Patrycja i Robert: Pyszne kolorowe naleśniki

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

4 jaja

2 szklanki mleka

1,5 szklanki wody gazowanej

sok z buraka

szpinak baby

olej słonecznikowy

sól

Przygotowanie:

Mieszamy składniki na ciasto. Dzielimy masę naleśnikową na trzy porcje. Do jednej dodajemy koncentrat z buraka, aby uzyskać różowy kolor ciasta. Drugą porcję miksujemy z liśćmi szpinaku, a trzecią zostawiamy bez dodatków.

PAMIETAJMY - JEŻELI PO DODANIU KONCETRATU MASA BĘDZIE RZADKA, DODAJMY ŁYŻKĘ MĄKI

Smażymy naleśniki. Odstawiamy do wystygnięcia.

Farsze:

1 kg pieczarek

3 bakłażany

3 papryki

1 kg cebuli

3 cukinie

pieprz

czosnek

sól

2 opakowania szpinaku mrożonego w liściach

1 opakowanie tłustego twarogu

4 łyżki stołowe tartego parmezanu

Przygotowanie farszów:

-Pieczarki ścieramy na tarce i smażymy z cebulką oraz przyprawami. Dodajemy łyżkę masła.

Studzimy farsz.

-Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Smażymy na oleju z cebulką i przyprawami. Studzimy. Do ostudzonych warzyw dodajemy tarty parmezan.

-Szpinak smażymy z czosnkiem na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Do ostudzonego szpinaku dodajemy twaróg.

Na zimne naleśniki nakładamy farsze. Przekrajamy i podgrzewamy w piekarniku.

podziel się:

Pozostałe wiadomości