Ania i Maciek: Nawet Brzechwa ją wychwala, czyli pieczone ćwiartki kaczki z jabłkami, pomarańczą i miodem podawane z purée z topinamburu oraz sałatką ze smażonym boczniakiem

ANIA_MACIEJ_OBIAD_NAWET BRZECHWA JA WYCHWALA
ANIA_MACIEJ_OBIAD_NAWET BRZECHWA JA WYCHWALA

Składniki na ćwiartki kaczki:

6 szt. ćwiartek kaczki

3 szt. jabłek Jonagold

3 szt. pomarańczy

2 łyżki miodu

rozmaryn, sól, pieprz, majeranek do smaku

Składniki na puree z topinamburu:

500 g topinamburu

1 gałązka tymianku

100 ml śmietanki 30 %, podgrzanej

sól, pieprz, tymianek, sok z cytryny do smaku

Składniki na sałatkę ze smażonych boczniaków:

200 g rukoli

3 gałązki pomidorków cherry

200 g boczniaków

2-3 łyżki musztardy miodowej

sok z cytryny

olej

czosnek

olej do smażenia, sól, pieprz, czosnek do smaku

ziarna słonecznika

Przygotowanie

Kaczka

Kaczkę doprawić przyprawami, następnie dodać listki z 2 gałązek świeżego rozmarynu. Wymieszać z sokiem z 1/2 pomarańczy i oliwą. Odłożyć pod przykryciem do zamarynowania. Ułożyć skórką do góry w naczyniu lub formie do pieczenia, szczelnie przykryć pokrywą lub folią aluminiową i piec w 180 stopniach C przez 80 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie z formy, obłożyć kaczkę resztą pokrojonych pomarańczy i jabłek, mięso posmarować roztopionym masłem z miodem. Piec 30 minut, tym razem bez przykrycia, w tej samej temperaturze.

Puree z topinamburu

Obieramy topinambur, kroimy na 2 cm kawałki i umieszczamy w misce z wodą z odrobiną soku z cytryny, aby zatrzymać proces utleniania i odbarwiania. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy tymianek i topinambur. Gotujemy do miękkości przez około 20 min. Ugotowany topinambur odcedzamy i przekładamy do blendera. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy, dolewając powoli ciepłą śmietankę. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny, pieprzem i tymiankiem.

Sałatka z boczniakami

Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki oczyszczamy delikatnie wilgotną szmatką i kroimy w paski. Wrzucamy na olej, delikatnie posypujemy solą i smażymy tak długo, aż staną się złote. Rukolę i pomidorki myjemy i osuszamy. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Miód, musztardę francuską, sos balsamiczny oraz przyprawy łączymy w oddzielnym pojemniku. Przygotowane składniki razem mieszamy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości