Składniki na ćwiartki kaczki:
6 szt. ćwiartek kaczki
3 szt. jabłek Jonagold
3 szt. pomarańczy
2 łyżki miodu
rozmaryn, sól, pieprz, majeranek do smaku
Składniki na puree z topinamburu:
500 g topinamburu
1 gałązka tymianku
100 ml śmietanki 30 %, podgrzanej
sól, pieprz, tymianek, sok z cytryny do smaku
Składniki na sałatkę ze smażonych boczniaków:
200 g rukoli
3 gałązki pomidorków cherry
200 g boczniaków
2-3 łyżki musztardy miodowej
sok z cytryny
olej
czosnek
olej do smażenia, sól, pieprz, czosnek do smaku
ziarna słonecznika
Przygotowanie
Kaczka
Kaczkę doprawić przyprawami, następnie dodać listki z 2 gałązek świeżego rozmarynu. Wymieszać z sokiem z 1/2 pomarańczy i oliwą. Odłożyć pod przykryciem do zamarynowania. Ułożyć skórką do góry w naczyniu lub formie do pieczenia, szczelnie przykryć pokrywą lub folią aluminiową i piec w 180 stopniach C przez 80 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie z formy, obłożyć kaczkę resztą pokrojonych pomarańczy i jabłek, mięso posmarować roztopionym masłem z miodem. Piec 30 minut, tym razem bez przykrycia, w tej samej temperaturze.
Puree z topinamburu
Obieramy topinambur, kroimy na 2 cm kawałki i umieszczamy w misce z wodą z odrobiną soku z cytryny, aby zatrzymać proces utleniania i odbarwiania. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy tymianek i topinambur. Gotujemy do miękkości przez około 20 min. Ugotowany topinambur odcedzamy i przekładamy do blendera. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy, dolewając powoli ciepłą śmietankę. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny, pieprzem i tymiankiem.
Sałatka z boczniakami
Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki oczyszczamy delikatnie wilgotną szmatką i kroimy w paski. Wrzucamy na olej, delikatnie posypujemy solą i smażymy tak długo, aż staną się złote. Rukolę i pomidorki myjemy i osuszamy. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Miód, musztardę francuską, sos balsamiczny oraz przyprawy łączymy w oddzielnym pojemniku. Przygotowane składniki razem mieszamy.