Monika i Emil: SZARE KLUCHY Z OKRASĄ, czyli kartacze z okrasą

Monika i Emil: SZARE KLUCHY Z OKRASĄ, czyli kartacze z okrasą
Monika i Emil: SZARE KLUCHY Z OKRASĄ, czyli kartacze z okrasą
Składniki:
  • 2 kg ziemniaków
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 3 łyżek mąki pszennej
  • pół kg mięsa mielonego (karczek lub łopatka),
  • około 30 dag boczku
  • 2 białe cebule
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • czosnek w proszku
Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Kilka ziemniaków gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pozostałe ziemniaki ścieramy. W międzyczasie podsmażamy cebulkę i dodajemy ją do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy odrobinę ugotowanych ziemniaków. Łączymy wszystko z mięsem. Starte ziemniaki odciskamy w bawełnianej ściereczce z nadmiaru wody. Odciśnięte ziemniaki wrzucamy do miski. Wodę z ziemniaków wylewamy, a skrobię, która osiadła na dnie – dodajemy do odciśniętych ziemniaków. Gdyby skrobi było za mało, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy solą. Dodajemy pozostałe ugotowane ziemniaki i mieszamy. Następnie bierzemy masę ziemniaczaną na dłoń, rozpłaszczamy ją, kładziemy porcję mięsa i formujemy kartacza. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wyrobione kartacze obtaczamy w mące pszennej i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojony w kostkę boczek. Doprawiamy solą i majerankiem. Ugotowane kartacze podajemy z okrasą.

Ugotowani w parach
Ugotowani w parach
podziel się:

Pozostałe wiadomości