- 2 kg ziemniaków
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- około 3 łyżek mąki pszennej
- pół kg mięsa mielonego (karczek lub łopatka),
- około 30 dag boczku
- 2 białe cebule
- sól, pieprz
- majeranek
- czosnek w proszku
Ziemniaki obieramy i myjemy. Kilka ziemniaków gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pozostałe ziemniaki ścieramy. W międzyczasie podsmażamy cebulkę i dodajemy ją do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy odrobinę ugotowanych ziemniaków. Łączymy wszystko z mięsem. Starte ziemniaki odciskamy w bawełnianej ściereczce z nadmiaru wody. Odciśnięte ziemniaki wrzucamy do miski. Wodę z ziemniaków wylewamy, a skrobię, która osiadła na dnie – dodajemy do odciśniętych ziemniaków. Gdyby skrobi było za mało, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy solą. Dodajemy pozostałe ugotowane ziemniaki i mieszamy. Następnie bierzemy masę ziemniaczaną na dłoń, rozpłaszczamy ją, kładziemy porcję mięsa i formujemy kartacza. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wyrobione kartacze obtaczamy w mące pszennej i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojony w kostkę boczek. Doprawiamy solą i majerankiem. Ugotowane kartacze podajemy z okrasą.