Monika i Emil: BIAŁOSTOCKA KLASYKA Z SOSEM GRZYBOWYM, czyli babka ziemniaczana z sosem grzybowym

Monika i Emil: BIAŁOSTOCKA KLASYKA Z SOSEM GRZYBOWYM, czyli babka ziemniaczana z sosem grzybowym
Monika i Emil: BIAŁOSTOCKA KLASYKA Z SOSEM GRZYBOWYM, czyli babka ziemniaczana z sosem grzybowym
Składniki - babka:
  • 1 kg ziemniaków
    • 1 cebula
      • 2 jajka
        • 250 g wędzonego boczku
          • pieprz i sól
            • papier do pieczenia lub masło
              • bułka tarta do wysmarowania blaszki
                Przygotowanie:

                Kroimy boczek w niedużą kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią pokrojony boczek, zmniejszamy ogień i smażymy chwilę, aż trochę się przyrumieni. Obieramy ziemniaki i ścieramy je razem z cebulą. Z ziemniaczanego musu zlewamy większość soku. W miseczce roztrzepujemy dwa jajka, dodajemy do nich płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy jajka do ziemniaków, dodajemy jeszcze ciepły boczek i wszystko mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy jej brzegi masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy masę ziemniaczaną i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 1,5 h. Babka będzie gotowa, gdy jej wierzch nabierze wyrazistego, brązowego koloru.

                Składniki - sos:
                • 300 g grzybów leśnych
                  • 1 cebula
                    • 1 ząbek czosnku
                      • 3 łyżki masła
                        • 1 łyżka oliwy
                          • 1/2 szklanki wody
                            • 125 ml śmietanki 30%
                              • sól, pieprz
                                • kilka gałązek natki pietruszki
                                  Przygotowanie:

                                  Grzyby myjemy, opłukujemy z zanieczyszczeń. Większe grzyby możemy pokroić. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i dwie łyżki masła. Drobno siekamy cebulę i podsmażamy na ogniu, aż do złotego koloru. Na patelnię dorzucamy czosnek. Dodajemy łyżkę masła i dorzucamy umyte i pokrojone grzyby. Smażymy do miękkości cały czas mieszając. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy. Do kubka ze śmietaną dodajemy trzy łyżki gorącego wywaru z grzybów. Energicznie mieszamy i wlewamy śmietanę do duszących się grzybów. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. 

                                  Ugotowani w parach, Białystok
                                  Ugotowani w parach, Białystok
                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości