- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 250 g wędzonego boczku
- pieprz i sól
- papier do pieczenia lub masło
- bułka tarta do wysmarowania blaszki
Kroimy boczek w niedużą kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią pokrojony boczek, zmniejszamy ogień i smażymy chwilę, aż trochę się przyrumieni. Obieramy ziemniaki i ścieramy je razem z cebulą. Z ziemniaczanego musu zlewamy większość soku. W miseczce roztrzepujemy dwa jajka, dodajemy do nich płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy jajka do ziemniaków, dodajemy jeszcze ciepły boczek i wszystko mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy jej brzegi masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy masę ziemniaczaną i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 1,5 h. Babka będzie gotowa, gdy jej wierzch nabierze wyrazistego, brązowego koloru.
Składniki - sos:- 300 g grzybów leśnych
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 szklanki wody
- 125 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Grzyby myjemy, opłukujemy z zanieczyszczeń. Większe grzyby możemy pokroić. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i dwie łyżki masła. Drobno siekamy cebulę i podsmażamy na ogniu, aż do złotego koloru. Na patelnię dorzucamy czosnek. Dodajemy łyżkę masła i dorzucamy umyte i pokrojone grzyby. Smażymy do miękkości cały czas mieszając. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy. Do kubka ze śmietaną dodajemy trzy łyżki gorącego wywaru z grzybów. Energicznie mieszamy i wlewamy śmietanę do duszących się grzybów. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.