- 300 ml mleka
- 50 ml śmietany 30%
- 30 ml mleka skondensowanego
- 300 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- listek mięty do ozdoby
Mleko oraz śmietanę 30% przelewamy do plastikowego woreczka i wsadzamy do zamrażalnika do schłodzenia. 200 g truskawek blendujemy razem z cukrem tak, aby powstał truskawkowy sos. Pozostałe 100 g kroimy w paseczki. Zmrożone mleko oraz śmietanę wyjmujemy z zamrażalnika. Rozkruszamy zmrożoną masę na drobny proszek przy pomocy wałka lub przeznaczonej do tego maszyny. Dno miseczki wypełniamy truskawkowym sosem. Przykrywamy go rozkruszonym lodem, który formujemy w stożek. Górę ozdabiamy pokrojonymi w paseczki truskawkami i polewamy mlekiem skondensowanym. Na szczyt dania układamy listek mięty.
Zobacz też:
podziel się: