- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżki cukru lub syropu kukurydzianego
- 2 łyżki mirin
- pieprz – do smaku
- pół koreańskiej gruszki
- 5 ząbków czosnku
- pół cebuli
- 600 g cienko pokrojonej wołowiny (lub według uznania wieprzowiny albo kurczaka)
- 100 g grzybów (enoki, shimeji, pieczarek – do wyboru)
- pół cebuli
- 1 marchewka
- garść szczypiorku lub pora
- pół koreańskiej gruszki
- 200 g makaronu z batata
- ziarna sezamu – do ozdoby
Do jednej dużej miski dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, cukier lub syrop kukurydziany, mirin oraz pieprz. Dodajemy sprasowany czosnek. Gruszkę i cebulę blendujemy i dodajemy do marynaty. Wszystko mieszamy.
Przygotowanie bulgogi:Grzyby, marchewkę, cebulę oraz gruszkę kroimy w cienkie paseczki. Wcześniej przygotowane warzywa i owoce układamy na brzegach głębokiej patelni zostawiając środek pusty. Na środek patelni układamy makaron oraz mięso. Wszystko zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Gotujemy na wolnym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy potrawa już się gotuje, przyprawiamy ją szczypiorkiem oraz ziarnami sezamu.
podziel się: