Marzena i Konrad: WYBUCHOWA PANNA, czyli kokosowa panna cotta z galaretką z granatu 

Marzena i Konrad: WYBUCHOWA PANNA, czyli kokosowa panna cotta z galaretką z granatu
Marzena i Konrad: WYBUCHOWA PANNA, czyli kokosowa panna cotta z galaretką z granatu

Składniki na galaretkę z granatu:

3/4 łyżeczki żelatyny w proszku

2 łyżeczki ciepłej wody

1/4 szklanki (60 ml) soku z granatu

2 łyżki wyłuskanych ziarenek z granatu

2 łyżki cukru

Składniki na kokosową panna cottę:

1 łyżka żelatyny w proszku

2 łyżki ciepłej wody

2 szklanki (500 ml) śmietanki kremowej UHT 30%

1/2 szklanki (80 g) cukru pudru

1/2 szklanki (40 g) wiórków kokosowych dobrej jakości

Składniki na syrop z granatu:

1 szklanka (250 ml) soku z granatu

1/2 szklanki (110 g) cukru

1/4 szklanki ziarenek granatu

Przygotowanie galaretki:

Do filiżanki wsypujemy żelatynę i mieszamy z ciepłą wodą. Odstawiamy na 5 minut do namoczenia. Do rondelka wlewamy sok z granatu, dodajemy ziarenka granatu oraz cukier. Podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści w gorącym soku (nie zagotowujemy!). Galaretkę wlewamy do 4 natłuszczonych delikatnym olejem roślinnym filiżanek (po 125 ml każda). Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia, na około ½ godziny - 1 godzinę.

Przygotowanie kokosowej panna cotty:

Do filiżanki wsypujemy żelatynę i mieszamy z wodą. Odstawiamy na 5 minut do namoczenia. Do rondelka wlewamy śmietankę, cukier puder i wiórki kokosowe. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy, aż cukier się rozpuści (uważamy, aby nie zagotować). Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy przez około 3 minuty, aż całkowicie rozpuści się w gorącej śmietance. Studzimy i wlewamy do filiżanek na zastygniętą galaretkę. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia, na około 2 - 3 godziny.

Przygotowanie syropu z granatu:

Do rondelka wlewamy sok z granatu, wsypujemy cukier i na średnim ogniu mieszamy, aż się rozpuści. Gotujemy przez około 8 minut, aż syrop zgęstnieje. Lekko studzimy i mieszamy z ziarenkami granatu.

Desery wykładamy na talerzyki. Podajemy z ciepłym syropem i ziarenkami granatu.

WSKAZÓWKI

Na 4 porcje deseru będziemy potrzebować 3 duże granaty lub 4 - 5 mniejszych. Potrzebną ilość soku otrzymamy wyciskając 2 duże i czerwone granaty. Z pozostałego 1 granatu wyłuskujemy ziarenka. Aby wycisnąć sok należy partiami (po 3 - 4 łyżki) wkładać wyłuskane ziarenka do wysokiego słoika lub plastikowego pojemnika od blendera i tłuczkiem mocno je wyciskać. Sok przelewamy jeszcze przez sitko, odrzucając ewentualne drobinki z łusek.

W dobrych delikatesach lub sklepach ze zdrową żywnością czasem można spotkać wyciskany sok z granatów sprzedawany w buteleczkach. Można go użyć, gdyby świeże granaty były niezbyt dojrzałe i mało soczyste.

Przy wyjmowaniu deseru nie wstawiamy filiżanek do gorącej wody, aby nie przesadzić z temperaturą i nieodwracalnie nie rozpuścić galaretki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości