Składniki na ręcznie robione tacos:
350 g mąki pszennej (typ 405) oraz 10-20 g na podsypywanie przy wyrabianiu i wałkowaniu
200 ml wody
1/2 łyżeczki soli
30 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie tacos:
Ciasto wyrabiamy i dzielimy na kawałki. Wkładamy do maszynki ręcznej do tortilli.
Składniki na łopatkę wieprzową:
około 500 gramów łopatki wieprzowej
1/2 białej cebuli
garść świeżej poszatkowanej kolendry
2 marchewki
kawałek pora
kawałek selera
1/2 cebuli
kilka ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
sól
pieprz
Składniki na marynatę:
1/4 łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki chili
1 chipotle wędzona
250 ml wody
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
2 goździki
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki pieprzu
łyżeczka soli
Przygotowanie wieprzowiny:
Łopatkę wieprzową marynujemy całą noc. W dzień gotowania wrzucamy zamarynowaną wieprzowinę i pozostałe składniki do wolnowaru na kilka godzin.
Składniki na kurczak a’la fajitas:
1 pierś z kurczaka
1/3 papryki czerwonej
1/3 papryki zielonej
1/3 papryki żółtej
kilka pieczarek
1 cebula czerwona
1 łyżka stołowa przyprawy fajitas
2 łyżki oliwy
świeża kolendra
Przygotowanie:
Kroimy pieczarki, papryki kroimy w paseczki a cebulę w piórka.
Kurczaka krótko marynujemy i podsmażamy z pozostałymi składnikami.
Tacos podajemy z dodatkami:
-Pastą z czarnej fasoli. Czarną fasolę z puszki blendujemy z przyprawą meksykańską i gotowe.
-Szybką salsą z ogórka zielonego zblendowanego z limonką, kolendrą i papryczką.
-Salsą mango z chili. Jedno mango kroimy drobno, dodajemy świeże chili, mieszamy i gotowe.
-Czerwoną cebulą marynowaną w cytrusach. Przygotowujemy 1 dużą czerwoną cebulę (lub 2 mniejsze), sok z 1 limonki, 1 papryczkę jalapeno, sól i pieprz. Kroimy cebulę w piórka, dodajemy sól i sok z limonki. Ugniatamy w miseczce, żeby puściła soki, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy odrobinę pokrojonej drobno papryczki jalapeno.