Tzatziki
Składniki:
3 ogórki szklarniowe
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy extra vergine
3 x 350 g jogurtu greckiego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
do dekoracji: oliwa, oliwki czarne z pestką
Przygotowanie
Ogórki myjemy, obieramy, wydrążamy pestki, ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą. Oliwę z czosnkiem łączymy z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy w miseczce skropione oliwą, udekorowane oliwkami.
Keftedes
1,5 kg mięsa mielonego wołowego
10 g majeranku
10 g tymianku
10 g rozmarynu
5 g białego pieprzu
Co najmniej 1 łyżeczka soli
Warzywa grillowane:
1 papryka
1 czerwona cebula
2 marchewki
Chlebek pita do podania
Przygotowanie Tymianek mieszamy w misce z mięsem, dokładnie ugniatając. Następnie formujemy w ulubionym kształcie – ja polecam płaskie i podłużne.
Na rozgrzaną, suchą patelnię wykładamy gotowe porcje i smażymy pod przykryciem przez co najmniej 2-3 minuty, aż do uzyskania ciemnoszarej powierzchni. Wyłączamy ogień, solimy obficie z obu stron i pozostawiamy pod przykryciem.
Warzywa w grubych plastrach mieszamy z solą, oliwą, czarnym pieprzem i majerankiem, a następnie nabijamy na podwójne lub płaskie patyczki do szaszłyków i układamy nad naczyniem żaroodpornym.
Pieczemy w 190℃ do chwili uzyskania przypieczonego koloru, obracając co 5-10 minut.