Marta i Michał: Greckie pączki w syropie, czyli loukoumades

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

2 szklanki ciepłej wody (lub mleka)

50 g drożdży

1 łyżeczka cukru,

Szczypta soli

tłuszcz do smażenia

Polewa:

Filiżanka płynnego miodu

Cynamon

Przygotowanie

Pierwszym krokiem w przygotowaniu greckich pączków jest wyrabianie ciasta.

Po przygotowaniu drożdży mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki cukru, wlewamy rozpuszczone drożdże, dodajemy drugą połowę wody i dokładnie mieszamy.

Kiedy ciasto jest dobrze wymieszane i ma gęstą konsystencję (klei się i nie nadaje się do formowania), miskę ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Przygotowujemy syrop, w którym zamoczymy pączki.

Wlewamy wodę do małego garnka (ok. ¾ szklanki). Gdy woda się zagotuje, dodajemy korę cynamonu, 3 łyżki cukru i 3 duże łyżki miodu. Mieszamy całość do rozpuszczenia, a następnie pozostawiamy na najmniejszym ogniu przez kilka minut (około 7-8), aby trochę się „zabulgotało”.

Wlewamy olej na patelnię odpowiednią do smażenia, podgrzewamy.

Czas usmażyć pączki. Do formowania kulek i wkładania do oleju używany natłuszczonej łyżki. Gdy pączki wypłyną na powierzchnię, przewracamy je tak, aby zarumieniły się ze wszystkich stron.

Pączki są przeznaczone do pieczenia w ciągu kilku minut. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu, a następnie smarujemy przygotowanym wcześniej syropem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości