- ziemniaczki
masło
sól
dowolne przyprawy
ulubiony ser
Ziemniaczki kroimy na bardzo cienkie plastry, masło roztapiamy w rondelku. Dowolną foremkę natłuszczamy i układamy warstwami ziemniaczki. Każdą warstwę smarujemy roztopionym masłem i doprawiamy. Całość powinna mieć minimum 1,5 cm wysokości. Wierzch posypujemy drobno startym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy, aż ziemniaczki zmiękną. Możemy na koniec podkręcić temperaturę i nastawić piekarnik na grzanie górnej części z termoobiegiem tak, aby ser się zrumienił.
Składniki - dorsz:- świeży dorsz
masło
przyprawy
Dorsza doprawiamy wedle uznania, podsmażamy po 30 sek. z każdej strony i zdejmujemy z patelni. (Tłuszcz zostawiamy na patelni - jeszcze się przyda.)
Składniki - sos z boczkiem:- boczek
śmietana 30 %
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
cebula
ząbek czosnku
koperek
Na patelni z tłuszczem po dorszu podsmażamy boczek, szklimy cebulę oraz dodajemy czosnek. Całość ostrożnie podlewamy śmietanką. Doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki dania komponujemy na talerzach, warstwowo układamy i przybieramy według uznania.