Marta i Jakub: Pomuchel na bulwach, czyli dorsz z boczkiem na ziemniakach gratin 

Marta i Jakub: Pomuchel na bulwach
Marta i Jakub: Pomuchel na bulwach
Składniki - ziemniaki:
  • ziemniaczki masło sól dowolne przyprawy ulubiony ser
Przygotowanie:

Ziemniaczki kroimy na bardzo cienkie plastry, masło roztapiamy w rondelku. Dowolną foremkę natłuszczamy i układamy warstwami ziemniaczki. Każdą warstwę smarujemy roztopionym masłem i doprawiamy. Całość powinna mieć minimum 1,5 cm wysokości. Wierzch posypujemy drobno startym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy, aż ziemniaczki zmiękną. Możemy na koniec podkręcić temperaturę i nastawić piekarnik na grzanie górnej części z termoobiegiem tak, aby ser się zrumienił.                                          

Składniki - dorsz:
  • świeży dorsz masło przyprawy
Przygotowanie:

Dorsza doprawiamy wedle uznania, podsmażamy po 30 sek. z każdej strony i zdejmujemy z patelni. (Tłuszcz zostawiamy na patelni - jeszcze się przyda.)

Składniki - sos z boczkiem:
  • boczek śmietana 30 % przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) cebula ząbek czosnku koperek
Przygotowanie:

Na patelni z tłuszczem po dorszu podsmażamy boczek, szklimy cebulę oraz dodajemy czosnek. Całość ostrożnie podlewamy śmietanką. Doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki dania komponujemy na talerzach, warstwowo układamy i przybieramy według uznania.       

Ugotowani w parach, odc. 2, Trójmiasto
Ugotowani w parach, odc. 2, Trójmiasto
podziel się:

Pozostałe wiadomości