Marta i Jakub: Jajki na chmurze, czyli ser własnego wyrobu ze świeżego mleka z czarnuszką podany z ikrą i podpłomykiem

Marta i Jakub: Jajki na chmurze
Marta i Jakub: Jajki na chmurze
Składniki - podpłomyk:
  • woda
    • mąka pszenna
      Przygotowanie:

      Mąkę mieszamy z ciepłą wodą i wyrabiamy plastyczne ciasto, formujemy placki o dowolnym kształcie. Kolejno opiekamy na średnim ogniu na suchej patelni.       

      Składniki - ser:
      • mleko krowie świeże ocet jabłkowy (własnego wyrobu)
        • sól
          • czarnuszka
            Przygotowanie:

            Mleko podgrzewamy, lecz nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy dwie solidne łyżki octu. Po ścięciu się mleka i rozwarstwieniu na ser i serwatkę zdejmujemy z palnika. Dodajemy czarnuszkę i sól według uznania. Przelewamy przez gazę i odsączamy serwatkę lekko odciskając.

            Składniki - okrasa:
            • ikra z ryb morskich (łosoś/ dorsz)
              • cebulka szalotka
                • masło
                  Przygotowanie:

                  Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy cebulę doprowadzamy do zeszklenia i dosłownie na 30 sek. dorzucamy ikrę, stale mieszając. Całość wykładamy na talerz warstwami: podpłomyk, ser i ikra.

                  Ugotowani w parach, odc. 2, Trójmiasto
                  Ugotowani w parach, odc. 2, Trójmiasto
                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości