- woda
- mąka pszenna
Mąkę mieszamy z ciepłą wodą i wyrabiamy plastyczne ciasto, formujemy placki o dowolnym kształcie. Kolejno opiekamy na średnim ogniu na suchej patelni.
Składniki - ser:- mleko krowie świeże ocet jabłkowy (własnego wyrobu)
- sól
- czarnuszka
Mleko podgrzewamy, lecz nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy dwie solidne łyżki octu. Po ścięciu się mleka i rozwarstwieniu na ser i serwatkę zdejmujemy z palnika. Dodajemy czarnuszkę i sól według uznania. Przelewamy przez gazę i odsączamy serwatkę lekko odciskając.
Składniki - okrasa:- ikra z ryb morskich (łosoś/ dorsz)
- cebulka szalotka
- masło
Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy cebulę doprowadzamy do zeszklenia i dosłownie na 30 sek. dorzucamy ikrę, stale mieszając. Całość wykładamy na talerz warstwami: podpłomyk, ser i ikra.
podziel się: