Marta i Jakub: Jajki na chmurze, czyli ser własnego wyrobu ze świeżego mleka z czarnuszką podany z ikrą i podpłomykiem

Marta i Jakub: Jajki na chmurze
Marta i Jakub: Jajki na chmurze
Składniki - podpłomyk:
  • woda
  • mąka pszenna
Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z ciepłą wodą i wyrabiamy plastyczne ciasto, formujemy placki o dowolnym kształcie. Kolejno opiekamy na średnim ogniu na suchej patelni.       

Składniki - ser:
  • mleko krowie świeże ocet jabłkowy (własnego wyrobu)
  • sól
  • czarnuszka
Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy, lecz nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy dwie solidne łyżki octu. Po ścięciu się mleka i rozwarstwieniu na ser i serwatkę zdejmujemy z palnika. Dodajemy czarnuszkę i sól według uznania. Przelewamy przez gazę i odsączamy serwatkę lekko odciskając.

Składniki - okrasa:
  • ikra z ryb morskich (łosoś/ dorsz)
  • cebulka szalotka
  • masło
Przygotowanie:

Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy cebulę doprowadzamy do zeszklenia i dosłownie na 30 sek. dorzucamy ikrę, stale mieszając. Całość wykładamy na talerz warstwami: podpłomyk, ser i ikra.

Ugotowani w parach, odc. 2, Trójmiasto
Ugotowani w parach, odc. 2, Trójmiasto
podziel się:

Pozostałe wiadomości