- 2 dynie typu hokkaido
3 średnie cebule
4 ząbki czosnku
1/2 kostki masła
3 łyżki śmietanki 18%
5 łyżek oliwy z oliwek
olej z pestek dyni
sól
cynamon
1 papryczka chili
1/2 szklanki pestek z dyni
Obieramy dynię, wyjmujemy środek z pestkami. Tak oczyszczoną dynię kroimy w kostkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 15 min. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy masło, wrzucamy cebulę i czosnek. Mieszamy i czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy upieczoną lekko dynię oraz śmietankę. Po zagotowaniu przykrywamy garnek i odstawiamy na kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryczką chili i cynamonem według uznania. Na koniec wszystko miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wrzucamy pestki dyni na suchą patelnię i lekko je prażymy. Wlewamy krem do miseczek, wierzch posypujemy pestkami i polewamy olejem z pestek dyni.
podziel się: