Mariola i Hubert: Pierś z kaczki á la Hubert, czyli pierś kaczki w sosie śliwkowym z ziemniakami w tymianku

Mariola i Hubert: Pierś z kaczki á la Hubert
Mariola i Hubert: Pierś z kaczki á la Hubert
Składniki:
  • 6 szt. piersi kaczki 12 szt. małych ziemniaczków w mundurkach 3 szt. gruszek (najlepiej Lukasówka lub inna nadająca się do pieczenia) 1 szt. Pomarańczy 1/2 szklanki suszonej żurawiny 100 g masła pieprz sól tymianek
    Składniki - sos:
    • 200 g śliwek węgierek 1 szklanka wina typu Porto 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny sól

      Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania ziemniaczków. Myjemy je dokładnie pozostawiając w mundurkach. W całości wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy wszystko razem, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. godzinę. W trakcie, gdy ziemniaczki się pieką, przechodzimy do przygotowania sosu.

      Węgierki układamy w patelni na rozgrzane masło. Lekko podsmażamy. Zalewamy winem tak, by przykryło śliwki i pozostawiamy na 20 minut gotując na małym ogniu, aż do odparowania wina. W trakcie doprawiamy miodem, sokiem z cytryny, solą i rozmarynem. Następnie blendujemy na jednolitą masę i odstawiamy na bok.

      Teraz dokładnie myjemy gruszki, obieramy ze skórki, przekrajamy na pół i pozbywamy się środków z pestkami tworząc sakiewki. Następnie obieramy pomarańczę ze skórki, pozbywamy się błon pozostawiając sam miąższ. Suszoną żurawinę wrzucamy do rondelka, zalewamy ją winem tak, by była cała przykryta. Po zagotowaniu odstawiamy na kilka minut. Żurawina powinna wchłonąć wino i stać się miękka. Dodajemy wcześniej przygotowany miąższ z pomarańczy i mieszamy do uzyskania gęstej masy, którą wypełniamy sakiewki z gruszek. Wkładamy gruszki do piekarnika, do piekących się już ziemniaczków na ok. 20 minut.

      Na koniec przechodzimy do kaczki.

      Piersi kaczki myjemy, dokładnie suszymy używając ręcznika papierowego i delikatnie nacinamy skórkę w romby. Na patelnię układamy piersi kaczki skórką do dołu i smażymy ok. 4-5 minut, aż zbrązowieje. Przewracamy na drugą stronę, doprawiam solą i pieprzem. Smażymy kolejne 3-4 minuty. Tak przygotowane piersi wkładamy do piekarnika na ok. 20 min.Po upieczeniu wyjmujemy piersi, kroimy w plastry i układamy na talerzu w towarzystwie gruszki i ziemniaczków. Dodajemy sos.

      Ugotowani w parach, odc. 2, Trójmiasto
      Ugotowani w parach, odc. 2, Trójmiasto
      podziel się:

      Pozostałe wiadomości