- 2 gorzkie czekolady 80%
6 jaj
3 łyżeczki cukru pudru
1,4 kostki masła
3 łyżeczki miodu
szczypta chili
1 łyżeczka utartego imbiru
1 laseczki wanilii
250 g świeżych malin
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i delikatnie mieszamy, aż oba składniki się połączą Oddzielamy żółtka jaj. Rozcinamy laskę wanilii i wydrążamy nasionka. Do żółtek dodajemy cukier puder, miód, nasionka wanilii i ucieramy wszystko do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Tak ubite białka dodajemy do utartej z żółtek masy. Lekko mieszając wlewamy do garnka z rozpuszczoną czekoladą. Dodajemy imbir i chili. Wszystko mieszamy szybkimi ruchami, aż pojawią się bąbelki powietrza i powstanie lekka chmurka. Maliny podsmażamy lekko na patelni z dodatkiem cukru. Wlewamy chmurową piankę do kieliszków i polewamy ostudzonym sosem malinowym.
podziel się: