Mariola i Hubert: Czekoladowe “Niebo w gębie”, czyli czekoladowy mus z chili i imbirem polany malinowym sosem

Mariola i Hubert: Czekoladowe “Niebo w gębie”
Mariola i Hubert: Czekoladowe “Niebo w gębie”
Składniki:
  • 2 gorzkie czekolady 80% 6 jaj 3 łyżeczki cukru pudru 1,4 kostki masła 3 łyżeczki miodu szczypta chili 1 łyżeczka utartego imbiru 1 laseczki wanilii 250 g świeżych malin
    Przygotowanie:

    Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i delikatnie mieszamy, aż oba składniki się połączą Oddzielamy żółtka jaj. Rozcinamy laskę wanilii i wydrążamy nasionka. Do żółtek dodajemy cukier puder, miód, nasionka wanilii i ucieramy wszystko do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Tak ubite białka dodajemy do utartej z żółtek masy. Lekko mieszając wlewamy do garnka z rozpuszczoną czekoladą. Dodajemy imbir i chili. Wszystko mieszamy szybkimi ruchami, aż pojawią się bąbelki powietrza i powstanie lekka chmurka. Maliny podsmażamy lekko na patelni z dodatkiem cukru. Wlewamy chmurową piankę do kieliszków i polewamy ostudzonym sosem malinowym.

    Ugotowani w parach, odc. 2, Trójmiasto
    Ugotowani w parach, odc. 2, Trójmiasto
    podziel się:

    Pozostałe wiadomości