- 3 duże jajka
- szczypta soli
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i skrobię wymieszać, przesiać .Przygotować 2 płaskie blachy, wyłożyć ja papierem do pieczenia. Na każdym z nich narysować 4 okręgi o średnicy 10 cm każdy. W misie miksera umieścić białka. Rozpocząć ubijanie. Po lekkim spienieniu się białek dodać szczyptę soli. Ubić, do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać żółtka i ubić tak powstałą masę. Dodać przesianą mąkę ze skrobią, delikatnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć na okręgi - około 2 pełnych łyżek na każdy z okręgów, wyrównać łyżką. Piec w temperaturze 180º C przez około 6 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, natychmiast zdjąć omleciki z blachy (pomagając sobie szpatułką lub odwrócić papier do pieczenia w taki sposób, by omleciki znalazły się pod spodem i wtedy zdjąć z nich papier). Zgiąć je w połowie i odłożyć na bok (położyć np. na ten sam papier do pieczenia). Pozostawić do wystudzenia.
Dodadkowo:- 400 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1,5 łyżki cukru pudru
- świeże truskawki lub inne owoce, do podania
- cukier puder do oprószenia
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w postaci głęboko wciętej gwiazdki i nadziać omleciki. Na bitą śmietanę położyć pokrojone truskawki. Biskwity z bitą śmietaną i truskawkami oprószyć cukrem pudrem i podawać (ewentualnie oprószyć cukrem pudrem przed samym podaniem). Przechowywać w lodówce.