Malwina i Krystian: IDEALNY POCZĄTEK, czyli krewetki po Luizjańsku

IDEALNY POCZĄTEK, czyli krewetki po Luizjańsku
IDEALNY POCZĄTEK, czyli krewetki po Luizjańsku
Składniki:
  • OK. 2 - 3 PORCJE
  • ok. 375 g krewetek
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 1/4 szklanki bulionu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • przyprawy: po 1 łyżeczce suszonego oregano i tymianku, 2 łyżeczki papryki w proszku
  • do podania: bagietka, natka pietruszki
Przygotowanie:

Krewetki rozmrozić, jeśli były zamrożone i oczyścić, jeśli jest potrzeba. Na większej patelni na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać przez ok. pół minuty .Dodać 1 łyżkę masła, słodki sos chili, sos worcestershire, bulion, sok z cytryny i cukier. Zagotować, następnie dodać przyprawy i gotować przez 2 minuty, co chwilę mieszając drewnianą łyżką. Do sosu dodać krewetki i gotować przez ok. 1 minutę. Doprawić szczyptą soli i pieprzem (przed posoleniem sprawdzić czy sos nie jest już wystarczająco słony). Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie przez 1 minutę. Dodać pozostałą łyżkę masła, roztopić i wymieszać. Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z pokrojoną bagietką

Ugotowani w parach: To danie zaskoczyło gości. "U nas w Polsce nie je się makaronu z ryżem"
podziel się:

Pozostałe wiadomości