- OK. 2 - 3 PORCJE
- ok. 375 g krewetek
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 1/4 szklanki bulionu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- przyprawy: po 1 łyżeczce suszonego oregano i tymianku, 2 łyżeczki papryki w proszku
- do podania: bagietka, natka pietruszki
Krewetki rozmrozić, jeśli były zamrożone i oczyścić, jeśli jest potrzeba. Na większej patelni na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać przez ok. pół minuty .Dodać 1 łyżkę masła, słodki sos chili, sos worcestershire, bulion, sok z cytryny i cukier. Zagotować, następnie dodać przyprawy i gotować przez 2 minuty, co chwilę mieszając drewnianą łyżką. Do sosu dodać krewetki i gotować przez ok. 1 minutę. Doprawić szczyptą soli i pieprzem (przed posoleniem sprawdzić czy sos nie jest już wystarczająco słony). Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie przez 1 minutę. Dodać pozostałą łyżkę masła, roztopić i wymieszać. Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z pokrojoną bagietką