Składniki:
3 bakłażany
5-6 dużych ziemniaków
1 kg mięsa mielonego wołowo-cielęcego
1 średniej wielkości czerwona cebula
2 ząbki czosnku
oregano
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
cynamon
300 g passaty lub przecier pomidorowy
2 łyżki masła
1 jajko
4 łyżki mąki tortowej
500ml mleka
oliwa
parmezan
1 łyżka bułki tartej
300 g sera feta
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i wrzucamy do wody z solą. Podgotowujemy przez 10 minut. Następnie wyciągamy, kroimy w podłużne paski i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Podsmażamy z dwóch stron aż się zarumienią. Analogicznie postępujemy z bakłażanem, kroimy w paski po długości i smażymy na oliwie. Kroimy cebule w drobną kostkę, wrzucamy na patelnie na oliwę, podsmażamy aż się zarumieni, wrzucamy drobno posiekany czosnek. Po chwili wrzucamy nasze mięso i doprawiamy solą, pieprzem oraz laską cynamonu, którą później wyciągamy. Wówczas gdy mięso się usmaży zdejmujemy je z ognia i dodajemy jajko. Odstawiamy. Zaczynamy przygotowanie beszamelu. W rondelku rozpuszczamy 4 łyżki masła, dodajemy powoli mąkę, cały czas mieszając, następnie powoli dolewamy mleko i cały czas mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wówczas gdy zgęstnieje to odstawiamy i zaczynamy przegotowywać moussakę w naczyniu żaroodpornym. W naczyniu układamy najpierw warstwę ziemniaków, następnie warstwę mięsa, warstwę bakłażanów, znowu warstwę mięsa. Na drugą warstwę mięsa wylewamy z rondelka nasz beszamel a na wierzch ścieramy ser parmezan i posypujemy tartą bułką. Wkładamy danie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 30/40 minutach wyjmujemy gotową moussakę. Danie podajemy z plastrem ukrojonego sera feta na talerzu.