Magda i Igor: NABITE W TUBĘ, czyli sycylijskie cannoli

Magda i Igor: NABITE W TUBĘ, czyli sycylijskie cannoli
Magda i Igor: NABITE W TUBĘ, czyli sycylijskie cannoli

Składniki:

Ciasto:

250g mąki pszennej

szczypta soli

1 łyżeczka kakao

szczypta cynamonu

1 żółtko

20g cukru pudru

30g masła

5 łyżek wina Marsala

1 białko

Farsz:

3 opakowania po 250 g serka ricotta

125ml śmietany kremówki 30%

3,5 szklanki cukru pudru

skórka otarta z 1 cytryny

40g drobinek czekoladowych

do posypania:

orzechy pistacjowe

kruszynki czekoladowe

kandyzowane owoce

cukier puder

Przygotowanie:

Serek odsączamy przez godzinę w lnianym ręczniku przez godzinę w temperaturze pokojowej. Umieszczamy go razem z cukrem w misie miksera. Dodajemy otartą skórkę cytryny. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę i mieszamy delikatnie z serkiem. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy. Cannoli nadziewany kremem i posypujemy z jednej strony kandyzowanymi owocami, a z drugiej rozkruszonymi pistacjami. Wszystko posypujemy cukrem pudrem z sita. Nadziewamy przed podaniem żeby nie namiękło. 

podziel się:

Pozostałe wiadomości