Magda i Bacho: Warzywne chinkali z chutney z mango, czyli pierożki w kształcie chinkali z warzywami z chutney z mango

Magda i Bacho: Warzywne chinkali z chutney z mango, czyli pierożki w kształcie chinkali z warzywami z chutney z mango
Magda i Bacho: Warzywne chinkali z chutney z mango, czyli pierożki w kształcie chinkali z warzywami z chutney z mango

Składniki:

16 porcji

800 g batatów

2 czerwone cebule

2 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

100 g groszku mrożonego

1 puszka czerwonej fasoli

2 – 3 łyżeczki garam masala

szczypta ostrej papryki

pieprz i sól do smaku

1 łyżka sosu sojowego

pęczek kolendry

1 pęczek zielonej cebulki

4 – 5 opakowań ciasta francuskiego

60 ml mleka roślinnego wymieszanego z syropem klonowym

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej. Cebule oraz czosnek kroimy drobno i smażymy na średnim ogniu przez 3 - 4 minuty. Po tym czasie dodajemy groszek, fasolę, ugotowanego batata, przyprawy oraz sos sojowy. Smażymy przez około 5-10 minut. Bataty powinny zacząć się rozpadać. Garnek zdejmujemy z ognia.

Do garnka dodajemy posiekaną zieloną cebulę i dokładnie mieszamy. Z ciasta francuskiego wycinamy 12 dużych kółek. Farsz umieszczamy po środku każdego kółka i składamy w kształcie chinkali. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Mleko roślinne oraz syrop klonowy mieszamy ze sobą. Gotową miksturą smarujemy pierożki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy pierożki przez około 20 minut lub do momentu, gdy zrobią się złociste i chrupiące.

CHUTNEY Z MANGO

Składniki:

2 mango

1 opakowanie pulpy z mango

1 rozmaryn

1 ostra papryczka

skórka z limonki

Przygotowanie:

Mango blendujemy z pulpą z mango, dodajemy trochę świeżego rozmarynu i ostrą papryczkę chili (nie jalapeno) oraz skórkę z limonki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości