Składniki:
16 porcji
800 g batatów
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
100 g groszku mrożonego
1 puszka czerwonej fasoli
2 – 3 łyżeczki garam masala
szczypta ostrej papryki
pieprz i sól do smaku
1 łyżka sosu sojowego
pęczek kolendry
1 pęczek zielonej cebulki
4 – 5 opakowań ciasta francuskiego
60 ml mleka roślinnego wymieszanego z syropem klonowym
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej. Cebule oraz czosnek kroimy drobno i smażymy na średnim ogniu przez 3 - 4 minuty. Po tym czasie dodajemy groszek, fasolę, ugotowanego batata, przyprawy oraz sos sojowy. Smażymy przez około 5-10 minut. Bataty powinny zacząć się rozpadać. Garnek zdejmujemy z ognia.
Do garnka dodajemy posiekaną zieloną cebulę i dokładnie mieszamy. Z ciasta francuskiego wycinamy 12 dużych kółek. Farsz umieszczamy po środku każdego kółka i składamy w kształcie chinkali. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Mleko roślinne oraz syrop klonowy mieszamy ze sobą. Gotową miksturą smarujemy pierożki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy pierożki przez około 20 minut lub do momentu, gdy zrobią się złociste i chrupiące.
CHUTNEY Z MANGO
Składniki:
2 mango
1 opakowanie pulpy z mango
1 rozmaryn
1 ostra papryczka
skórka z limonki
Przygotowanie:
Mango blendujemy z pulpą z mango, dodajemy trochę świeżego rozmarynu i ostrą papryczkę chili (nie jalapeno) oraz skórkę z limonki.