Magda i Bacho: Sernik Stracciatella 

Magda i Bacho: Sernik Stracciatella
Magda i Bacho: Sernik Stracciatella

Składniki:

80 g okrągłych biszkoptów

500 g schłodzonego serka mascarpone

200 ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36% z kartonika

100 g cukru

200 ml mleka owsianego

1 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej

200 g jogurtu/ śmietany wegańskiej

100 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na dnie układamy biszkopty. Do miski wkładamy mascarpone, wlewamy śmietankę kremówkę i dodajemy cukier. Ubijamy przez ok. 1 - 2 minuty, aż masa zwiększy objętość i napuszy się. W garnuszku zagotowujemy mleko, odstawiamy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy jogurt cały czas mieszając. Przelewamy do ubitej masy z mascarpone i miksujemy na małych obrotach miksera. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę (łyżkę zostawiamy do dekoracji) oraz owoce (maliny w całości, truskawki pokrojone) i mieszamy łyżką. Zostawiamy trochę owoców na dekorację. Masę wykładamy na biszkopty (początkowo wykładamy łyżką, potem dopiero większe porcje). Sernik dekorujemy odłożonymi owocami i czekoladą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

podziel się:

Pozostałe wiadomości