Składniki:
80 g okrągłych biszkoptów
500 g schłodzonego serka mascarpone
200 ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36% z kartonika
100 g cukru
200 ml mleka owsianego
1 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej
200 g jogurtu/ śmietany wegańskiej
100 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na dnie układamy biszkopty. Do miski wkładamy mascarpone, wlewamy śmietankę kremówkę i dodajemy cukier. Ubijamy przez ok. 1 - 2 minuty, aż masa zwiększy objętość i napuszy się. W garnuszku zagotowujemy mleko, odstawiamy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy jogurt cały czas mieszając. Przelewamy do ubitej masy z mascarpone i miksujemy na małych obrotach miksera. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę (łyżkę zostawiamy do dekoracji) oraz owoce (maliny w całości, truskawki pokrojone) i mieszamy łyżką. Zostawiamy trochę owoców na dekorację. Masę wykładamy na biszkopty (początkowo wykładamy łyżką, potem dopiero większe porcje). Sernik dekorujemy odłożonymi owocami i czekoladą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.