Składniki:
3 bakłażany
3 granaty
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kozieradki
1 opakowanie szafranu
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 pęczek kolendry
1 łyżeczka ususzonej kolendry
1 łyżeczka octu
szczypta soli
orzechy włoskie
woda/mleko roślinne/śmietana vegańska
Przygotowanie:
Przekrajamy bakłażana wzdłuż na średniej grubości plastry, posypujemy szczyptą soli i pozostawiamy na 20 minut do wysuszenia. Rozgrzewamy patelnię, wykładamy bakłażana i opiekamy z obu stron. Po smażeniu kładziemy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar wody.
Orzechy włoskie drobno miksujemy i dodajemy letnią wodę lub mleko roślinne, żeby zrobić gładką masę. Następnie dodajemy szczyptę soli, cienko pokrojoną cebulę, pokrojoną kolendrę, czosnek, ocet i przyprawy. Dodajemy 2 łyżeczki soku z granatu i garść granatu. Mieszamy wszystkie składniki na gładką masę. Smarujemy plastry bakłażana i zwijamy w rulonik.