Magda i Bacho: Gruzińskie kulki mocy, czyli pkhali i bakłażan nadziewane orzechami i granatem

Magda i Bacho: Gruzińskie kulki mocy, czyli pkhali i bakłażan nadziewane orzechami i granatem
Magda i Bacho: Gruzińskie kulki mocy, czyli pkhali i bakłażan nadziewane orzechami i granatem

Składniki:

3 bakłażany

3 granaty

2-3 ząbki czosnku

1 łyżeczka kozieradki

1 opakowanie szafranu

1 łyżeczka czerwonej papryki

1 pęczek kolendry

1 łyżeczka ususzonej kolendry

1 łyżeczka octu

szczypta soli

orzechy włoskie

woda/mleko roślinne/śmietana vegańska

Przygotowanie:

Przekrajamy bakłażana wzdłuż na średniej grubości plastry, posypujemy szczyptą soli i pozostawiamy na 20 minut do wysuszenia. Rozgrzewamy patelnię, wykładamy bakłażana i opiekamy z obu stron. Po smażeniu kładziemy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar wody.

Orzechy włoskie drobno miksujemy i dodajemy letnią wodę lub mleko roślinne, żeby zrobić gładką masę. Następnie dodajemy szczyptę soli, cienko pokrojoną cebulę, pokrojoną kolendrę, czosnek, ocet i przyprawy. Dodajemy 2 łyżeczki soku z granatu i garść granatu. Mieszamy wszystkie składniki na gładką masę. Smarujemy plastry bakłażana i zwijamy w rulonik.

podziel się:

Pozostałe wiadomości